«Βόμβα» στην Τουρκία: Ο Ιμάμογλου δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών - OlaDeka

«Βόμβα» στην Τουρκία: Ο Ιμάμογλου δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία – Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών

Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΑΕΣ).

Ο Κεμάλ Πολάτ, δικηγόρος του κατηγορούμενου Ιμάμογλου, παρακολούθησε την τελική ακροαματική διαδικασία στο 7ο Ποινικό Πρωτοδικείο της Ανατολίας. Μεγάλος αριθμός μελών του CHP και του κόμματος İYİ ήταν επίσης παρόντες στην ακρόαση.

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του κατά την ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για «δημόσια εξύβριση δημόσιων λειτουργών που εργάζονταν ως διοικητικό συμβούλιο λόγω των καθηκόντων τους» κατά του Σαντί Γκιουβέν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (ΑΕΣ), και 10 μελών του ΑΕΣ.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το άρθρο 53 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει τη «στέρηση της χρήσης ορισμένων δικαιωμάτων», πρέπει να εφαρμοστεί στον Ιμάμογλου.

Επίσης, αποφασίστηκε η στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και αυτό ουσιαστικά τον αποκλείει από το να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του 2023, όπως αρχικά σκόπευε.

Εν το μεταξύ, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης συναντήθηκαν στο Saraçhan για να διαδηλώσουν ενάντια της απόφασης. Νωρίτερα, σχετικό κάλεσμα είχε απευθύνει ο Ιμάμογλου.

Στη συνάντηση έδωσαν μάλιστα το παρόν και πολιτικοί. Η πρόεδρος του Κόμματος IYI Meral Akşener, ο πρόεδρος του EMEP Ercüment Akdeniz και η επαρχιακή πρόεδρος Sema Barbaros ήταν μεταξύ αυτών.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, διέκοψε την επίσκεψή του και επιστρέφει στην Τουρκία με αεροπλάνο.

Οι Κωνσταντινουπολίτες έδειξαν τις αντιδράσεις τους με τα συνθήματα «Δικαίωμα, νόμος, δικαιοσύνη». Τόνισαν ότι στέκονται στο πλευρό των εκλεγμένων Δημάρχων και ότι δεν θα επιτρέψουν να σφετεριστεί η θέλησή τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria