Τέλος στο επιπλέον δευτερόλεπτο της Γης - Αυτή είναι η απόφαση των επιστημόνων - OlaDeka

Τέλος στο επιπλέον δευτερόλεπτο της Γης – Αυτή είναι η απόφαση των επιστημόνων

Τον τελευταίο αιώνα, επιπλέον δευτερόλεπτα προστίθενται στα ρολόγια μας για να αντισταθμίσουν τη διαφορά μεταξύ των ατομικών ρολογιών και τη μείωση της ταχύτητας περιστροφής της Γης. Και ενώ τα επιπλέον δευτερόλεπτα δε γίνονται αντιληπτά στους περισσότερους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε συστήματα τα οποία απαιτούν μία ακριβή, αδιάκοπη ροή του χρόνου όπως η δορυφορική πλοήγηση, software, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο ή ακόμα και διαστημικά ταξίδια.

Τα επιπλέον δευτερόλεπτα όμως προκαλούν πονοκέφαλο στο International Bureau of Weights and Measures (BIPM) το οποίο είναι υπεύθυνο για το διεθνές στάνταρ με το οποίο ο κόσμος ρυθμίζει τα ρολόγια του. Έτσι, επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, κατά τη διάρκεια του General Conference on Weights and Measures στη Γαλλία, πήραν την απόφαση να σταματήσουν να προσθέτουν επιπλέον δευτερόλεπτα μέχρι το 2035.

Αυτό θα επιτρέψει μία συνεχή ροή δευτερολέπτων χωρίς διακοπές που προκαλούνται σήμερα από τα επιπλέον δευτερόλεπτα. Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί μέχρι ή πριν το 2035.

Παρόλο που και τα 59 κράτη συμφώνησαν επί της αρχής, η Ρωσία θέλει ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2040, ενώ άλλες χώρες θέλουν πιο γρήγορη αλλαγή μέχρι το 2025. Έτσι, επιλέχθηκε μία μέση λύση για το 2035.

Η σύνδεση μεταξύ UTC και της περιστροφής της Γης δε θα χαθεί. Τίποτα δε θα αλλάξει για το κοινό.

Τα δευτερόλεπτα μετριούνταν από τους αστρονόμους αναλύοντας την περιστροφή της Γης, ωστόσο η έλευση των ατομικών ρολογιών τα οποία χρησιμοποιούν τη συχνότητα των ατόμων ως τον…τικ-τοκ μηχανισμό τους, πρόσφεραν μία εποχή μεγαλύτερης ακρίβειας στην καταγραφή του χρόνου. Αλλά η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης σημαίνει πως οι δύο χρόνοι δεν είναι συγχρονισμένοι. Για να γεφυρωθεί το κενό, το 1972 εισάχθηκαν τα επιπλέον δευτερόλεπτα και μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 27 δευτερόλεπτα. Το τελευταίο προστέθηκε το 2016.

Από το 2035 η διαφορά μεταξύ ατομικού και αστρονομικού χρόνου θα επιτραπεί να αυξηθεί πέρα του δευτερόλεπτου, με τη μέγιστη τιμή να μην έχει ακόμα αποφασιστεί. Ίσως να επιτραπεί να φτάσει το ένα λεπτό, κάτι που θα χρειαστεί κάπου ανάμεσα σε 50 με 100 χρόνια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria