Σε μια χώρα απερίγραπτου κάλλους, όπου η φύση έχει επενδύσει όλο τον πλούτο της, δεν θα μπορούσαν τα πιο «υπερήφανα» χωριά της να λείπουν από τη λίστα με τους αγαπημένους μας χειμερινούς προορισμούς. Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάλληλη εποχή να σας παρουσιάσουμε τα χωριά της Ελλάδας, τα οποία «αγκαλιάζονται» με τα βουνά και διεκδικούν πρωτιά στο υψόμετρο.
1. Καταφύγι, Κοζάνη
Το Καταφύγιο ή Καταφύγι είναι το πιο ορεινό χωριό της Κοζάνης, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, στις πλαγιές των Πιερίων. Δημιουργήθηκε από οικογένειες, οι οποίες μετακινήθηκαν από τα Τρίκαλα, τα Άγραφα, την Πίνδο και τα Γρεβενά, έφτασαν στην περιοχή της Κοζάνης και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βελβεντού, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, λόγω της τουρκικής καταπίεσης. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στην απόρθητη τοποθεσία του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας σαγηνεύσει, αφού διαθέτει ομορφιά που έχει παραμείνει αλώβητη στον χρόνο.
2. Πισοδέρι, Φλώρινα
Το Πισοδέρι, ένα γραφικό χωριουδάκι χτισμένο μέσα στο πράσινο, στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα, στον Δήμο Πρεσπών και με πληθυσμό μόλις 7 κατοίκους, βρίσκεται στα 1420 μέτρα υψόμετρο και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Αποτελεί σημείο κατατεθέν για την ελληνική ιστορία, όντας τόπος καταγωγής σημαντικών ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μια βόλτα μέσα στις κατάφυτες πλαγιές θα επιβεβαιώσει ότι αυτό το χωριό αποτελεί άλλο ένα θαύμα της φύσης.
3. Αετομηλίτσα, Ιωάννινα
Η Αετομηλίτσα, το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Γράμμου, σε υψόμετρο 1.430 μέτρων. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν “Δέντσικο” ή “Ντένισκο” και Γαλαταριά, ενώ το 1928 μετονομάστηκε σε Αετομηλίτσα. Οι κάτοικοι του χωριού κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα δημιούργησαν ένοπλες ομάδες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η θέα του χωριού κόβει την ανάσα, με ένα σκηνικό ασύλληπτης ομορφιάς.
4. Νέα Κοτύλη, Καστοριά
Η Νέα Κοτύλη, στο δυτικό τμήμα του νομού Καστοριάς, «στέκει περήφανη» σε υψόμετρο 1450 μέτρων. Οι κάτοικοι της Κοτύλης, αρχές της δεκαετίας του 1950, εγκατέλειψαν το χωριό τους μετά την καταστροφή του από τους Γερμανούς κατακτητές και τον Ελληνικό Εμφύλιο και δημιούργησαν τον οικισμό της Νέας Κοτύλης. Αποτελεί έναν προορισμό – ωδή στην ελληνική χειμερινή ομορφιά.
5. Σαμαρίνα, Γρεβενά
Η Σαμαρίνα, αλπικός προορισμός της βόρειας Πίνδου, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, είναι χωριό του νομού Γρεβενών και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μέτρων. Σε απόσταση 48 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών θα συναντήσετε αυτό το ιστορικό χωριό με την αναλλοίωτη παραδοσιακή ταυτότητα, την πυκνή βλάστηση και την απροσπέλαστη φυσική ομορφιά που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη.
6. Καμάρια, Ευρυτανία
Τα Καμάρια Ευρυτανίας, το χωριό που αποτελεί τον πιο ορεινό οικισμό της Ελλάδας, είναι χτισμένο στην αλπική ζώνη και τις βουνοπλαγιές των Αγράφων, σε υψόμετρο 1480 μέτρων. Κατοικείται τους καλοκαιρινούς μήνες από κτηνοτρόφους, οι οποίοι μετακινούνται τον χειμώνα στη Φθιώτιδα ή τη Θεσσαλία, για να προφυλαχθούν από την κακοκαιρία. Ανάμεσα στις Αγραφιώτικες κορυφές Καρνόπι, Σβόνι και Μορφοράχη, τα Καμάρια αποτελούν έναν σχεδόν εγκαταλελειμμένο κτηνοτροφικό οικισμό της Στερεάς Ελλάδας. Η ματιά ταξιδεύει ατενίζοντας τη θέα στις επιβλητικές βουνοκορφές, ενώ στην περιοχή θα συναντήσετε και την ομώνυμη μικρή «αλπική» λιμνούλα, η οποία διεκδικεί τον τίτλο της πιο άγνωστης λίμνης στην κεντρική Ελλάδα.
Για τους λάτρεις και μη του χειμώνα, τα ορεινά χωριά της Ελλάδας, τα οποία διατηρούν ανέγγιχτη την παραδοσιακή μορφή τους, είναι προορισμοί που κρύβουν τοπία και σκηνικά που κόβουν την ανάσα. Εκεί όπου η φύση οργιάζει από χρώματα και ήχους, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να περιπλανηθείτε ανάμεσα στα γραφικά δρομάκια και τις βουνοπλαγιές.