Την αντίδραση των δημοτικών Αρχών σε όλη την χώρα προκαλεί η πρόθεση των αρμόδιων Υπουργείων να βάλουν τέλος, τουλάχιστον για το 2023, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στα οποία οι φορείς της αυτοδιοίκησης στηρίζονταν για την κάλυψη των κενών και της υποστελέχωσης.
Η είδηση για πάγωμα της κοινωφελούς εργασίας έγινε γνωστή από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου.
Αναφερόμενος σε αυτήν την εξέλιξη είπε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές χωρίς εποχικό προσωπικό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της λειτουργίας δήμων και Περιφερειών της χώρας, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι 8μηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουερχόμενου έτους.
Βάσει των επίσημων στοιχείων της ΔΥΠΑ, στο τρέχων πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος κατανέμονται ως εξής:
— Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%)
— Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)
— Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)
— Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %)
Για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης η παύση των συγκεκριμένων συμβασιούχων και πολύ περισσότερο η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια «κενά» σε υπηρεσίες που οι δήμοι θα κληθούν να τα καλύψουν με συμβάσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, πρακτική που θα επιβαρύνει ακόμη περεταίρω τα οικονομικά των δήμων καθώς και τους δημότες στους οποίους θα μετακυλιστεί το κόστος.
Ταυτόχρονα η απόφαση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει «πλήγμα» και για χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που περίμεναν να εργαστούν σε κάποιο επόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας