Πρώην Ρώσοι πολιτικοί κατά του Κρεμλίνου συγκεντρώθηκαν στην Jabłonna κοντά στη Βαρσοβία για να συζητήσουν το μέλλον της Ρωσίας και να καταστρώσουν σχέδια για την εκδίωξη του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η τριήμερη συγκέντρωση που ξεκίνησε την Παρασκευή (4 Νοεμβρίου) οργανώθηκε από τον Ίλια Πονομάρεφ, πρώην μέλος της Κρατικής Δούμας και τον μοναδικό Ρώσο νομοθέτη που ψήφισε κατά της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.
Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται 22 πρώην μέλη των ρωσικών οργάνων εξουσίας, τα περισσότερα από τα οποία είχαν θητεία στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που τώρα αντιτίθενται στο καθεστώς Πούτιν.
«Πρόκειται για νόμιμους εκπροσώπους του ρωσικού έθνους, τόσο αυτούς που προήλθαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και αυτούς που ζουν στην εξορία, οι οποίοι δεν βεβήλωσαν την τιμή τους με τη συνεργασία με τη δικτατορία του Πούτιν και τη συμμετοχή στα εγκλήματά της», δήλωσε ο Πονομάρεφ, όπως αναφέρει η Gazeta.pl.
Μεταξύ όσων συμμετείχαν, πολλοί είπαν ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εκδιώξουν τον Πούτιν μόνο αν έκαναν επανάσταση ή εμφύλιο πόλεμο, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους, θα απαιτούσε από τους Ρώσους να φέρουν όπλα και να σκοτώσουν ακόμη και τον Πούτιν.
Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Βλάτσεσλαβ Μάλτσεφ, για παράδειγμα, δήλωσε ότι μια επανάσταση είναι ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί ο Πούτιν και επισήμανε ότι οι αντίπαλοι του προέδρου στη Ρωσία συμμετέχουν σήμερα σε έναν «ανταρτοπόλεμο» με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και αν αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τα μέσα ενημέρωσης.
«Ο κύριος στόχος είναι να εξαλειφθεί φυσικά ο Πούτιν», είπε, προσθέτοντας ότι η συνέπεια θα είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, «αλλά όχι τόσο αιματηρός όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία».
«Ο αγώνας κατά των τρομοκρατών απαιτεί τις μεθόδους των τρομοκρατών», δήλωσε ένας από τους πολιτικούς, ανέφερε η Gazeta Wyborcza.
Ορισμένοι όμως, όπως η ανεξάρτητη τηλεόραση Belsat, επέκριναν τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι δεν εκπροσωπούν το σύνολο του αντιπολιτευτικού κινήματος στη Ρωσία.
Δεν περιλαμβάνουν καν ένα μέρος των ομάδων της αντιπολίτευσης, έγραψε στο twitter ο Μιχάλ Ποτότσκι, δημοσιογράφος της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna.
Για παράδειγμα, οι υποστηρικτές του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δεν συμμετείχαν στην τριήμερη συγκέντρωση.
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι θεωρούν τις μεθόδους όσων συμμετείχαν στη συγκέντρωση πολύ βίαιες και προτιμούν ειρηνικά μέσα για την ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν.
Η Άγκνιεζσκα Λέγκουτσκα, αναλύτρια στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για τη συνάντηση στη Jabłonna.
«Υπάρχουν πολλές ρωσικές ομάδες που αξίζουν περισσότερο την υποστήριξη», δήλωσε στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).