Μαγιορκίνης: Σε επιφυλακή για πιθανή έξαρση και νέες μεταλλάξεις Covid το Χειμώνα

Δύο χρόνια μετά την «εμφάνιση» της Covid-19, αλλά και με τη συνεχόμενη εκδήλωση ολοένα και περισσότερων κρουσμάτων, αναρωτιόμαστε πότε θα γλιτώσουμε οριστικά.

Πολλοί επιστήμονες δε , προειδοποιούν πως ο χειμώνας ενδέχεται να είναι δύσκολος. Γι όλα αυτά τα θέματα μίλησε αποκλειστικά στο Dnews ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην ερώτηση εάν θα είναι δύσκολος επιδημιολογικά ο χειμώνας που μας περιμένει, απάντησε ότι:

«Τα προηγούμενα 2 χρόνια μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου παρατηρήσαμε έξαρση του SARS-CoV-2, ενώ πέρυσι τον Δεκέμβριο είχαμε και την έλευση της παραλλαγής Omicron, της πιο μεταδοτικής παραλλαγής που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές είδαμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο, ωστόσο λόγω της εκτεταμένης ανοσολογικής έκθεσης (εμβόλια και φυσική νόσηση) η έξαρση έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά από τα περσινά. Είμαστε σε αναμονή για πιθανή νέα έξαρση μέσα στον Δεκέμβριο από την έλευση των νέων στελεχών BQ1 και ΒQ1.1, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό». Καθώς η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στο εμβόλιο, αρκετός κόσμος παραμένει ανεμβολίαστος. Είτε επειδή φοβάται είτε γιατί δεν το εμπιστεύεται. Ο κ. Μαγιορίνης τόνισε πώς:

«Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι τα αδειοδοτημένα εμβόλια της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στο να προστατεύουν από την σοβαρή νόσο ακόμα και σε βάθος χρόνου. Η άρνηση έναντι του εμβολιασμού αποτελεί πολύπλοκο φαινόμενο και συμπεριλαμβάνει φοβία έναντι των ιατρικών πράξεων, προκαταλήψεις (θρησκευτικές και μη) και έλλειψη εμπιστοσύνης στην ιατρική κοινότητα αλλά και στην πολιτεία. Σε καμία όμως περίπτωση η άρνηση έναντι των εμβολίων δεν έχει λογική ή τεκμηριωμένη βάση».

Ενώ τα συμπτώματα του κορωνοΐού μπορεί να περάσουν γρήγορα, μερικοί άνθρωποι έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το λεγόμενο σύνδρομο Long-Covid. Αναφερόμενος σε αυτό ο κ. Μαγιορκίνης μας απάντησε ότι:

« Τα συμπτώματα που παραμένουν μετά την αρχική φάση λοίμωξης με SARS-CoV-2 για αρκετό χρονικό διάστημα έχουν χαρακτηρισθεί ως long Covid. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε συμπτώματα να παραμένουν επί μακρόν μετά από μία λοίμωξη, ωστόσο στην COVID-19 το ποσοστό φαίνεται να είναι σημαντικά υψηλότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η COVID-19 είναι μία σχετικά πρόσφατη λοίμωξη στον ανθρώπινο πληθυσμό. Με την έλευση της Omicron και την ευρεία χρήση των εμβολίων ωστόσο το ποσοστό της long covid φαίνεται ότι έχει μειωθεί».

Καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα ο κίνδυνος των ιώσεων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ενδεχόμενο συννόσησης γρίπης και Covid-19. Όπως επίσης πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι απαραίτητο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης . Ο κ.Μαγιορκίνης απάντησε ότι:

«Ο κίνδυνος της συννόσησης γρίπης και covid 19 είναι υπαρκτός καθώς η συλλοίμωξη με τους 2 ιούς φαίνεται να ακολουθείται από βαρύτερα συμπτώματα. Η πιθανότητα όμως της συλλοίμωξης παραμένει προς το παρόν χαμηλή. Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης οι συστάσεις είναι σταθερές και αφορούν τους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους σε χώρους υγείας και ευάλωτους πληθυσμούς».

Τέλος , γίνεται λόγος για ολική επαναφορά της χρήσης μάσκας. Για το εάν αυτό το μέτρο θα ήταν απαραίτητο ούτως ώστε να έχουμε μια καλή επιδημιολογική εικόνα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι:

«Στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται λόγος οριζόντιας επιστροφής της μάσκας. Καθένας μπορεί να την χρησιμοποιεί ανάλογα με την προσωπική του κατάσταση λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία του, τα πιθανά νοσήματα που έχει και την κοινωνική του δραστηριότητα.

Η παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης πλέον γίνεται με την εκτίμηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας από πηγές κατάλληλες όπως είναι η Ευρωπαϊκή προσπάθεια Euromomo και στην οποία η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες εικόνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria