Το άμεσο ξήλωμα του πατέρα Αντώνιου και της συζύγου του από τη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά και την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ της μαρτυρίας του 19χρονου που «καίει» τον πατέρα Αντώνιο.
Όπως είπε στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου. Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου, χάρη σε διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Δείτε τις ανακοινώσεις
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του πατρός Αντωνίου, η Κιβωτός διοικείται από ένα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐστατο η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή.
Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής
στη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
Κλείσιμοστη διεύρυνση των ηλικακών ορίων. Από 30-60 ετών τώρα είναι 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις αλλαγές που έχουν γίνει «το 40% των παιδιών που ήταν στα ιδρύματα το 2019, είναι τώρα σε ανάδοχες οικογένειες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σοβαρές καταγγελίες για ένα ευαίσθητο θέμα όπως τα παιδιά τονίζοντας ότι «χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών από τις αρχές, δεν χρειάζεται αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία».
«Η ΕΛΑΣ συνδράμει στην έρευνα και εφόσον υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
«Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό του Κόσμου. Πρέπει να έχουν προστασία ό,τι εξέλιξη και να έχει η υπόθεση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας, δε, σε νέα ερώτηση για το θέμα ο κ. Οικονόμου είπε ότι «ναι μεν η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης αλλά προτεραιότητα είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της δομής για τα παιδιά που ζουν εκεί. Η δομή λειτουργούσε κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών και ενδεχομένως να υπάρχει ένας κλονισμός στη σχέση αυτή. Η κυβέρνηση οφείλει να μην διακινδυνεύσει την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της δομής όσον αφορά τα παιδιά. Αυτό με τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση αξιολογεί ότι δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό με τις διατάξεις του 2022 ελήφθη η απόφαση.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δομή και όχι γενικά τις αντίστοιχες δομές
«Η κυβέρνηση αξιολογεί πολιτικά ότι όσο η υπόθεση αυτή ειναι σε εξέλιξη δεν εξασφαλίζει η παρούσα διοικήση την ομαλή λειτουργία της δομής για τα παιδιά που διαβιούν σε αυτή και γι’ αυτό προχωρά στην αλλάγη βάσει των διατάξεων» απάντησε σε νέα ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου εξηγώντας ότι βάσει των διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2022 η αντικατάσταση αυτή της διοίκησης έχει μάξιμουμ διάρκεια ενός έτους και κινείται παράλληλα με την εξέλιξη της υπόθεσης.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και αρμοδίων, όπως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης με τον τελευταίο σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, νωρίτερα, να προαναγγέλλει το «ξήλωμα» του πατέρα Αντώνιου από τη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου όταν ερωτόμενος να επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες για προσωρινή διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου και αν είναι όλα στο τραπέζι είχε απαντήσει «πείτε το κι έτσι».
Σύμφωνα με τον ίδιο στην Κιβωτό του Κόσμου φιλοξενούνται 135 παιδιά ενώ αν σε αυτά προστεθούν οι συνοδοί ωφελούμενοι τότε αυτός ο αριθμός φτάνει τους 400. Εξήγησε, δε, ότι «υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που έχει αρθεί η επιμέλεια από εισαγγελείς, υπάρχουν παιδιά που είναι για αναδοχή, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν οικογένεια».
Κοινή συνισταμένη των κυβερνητικών στελεχών και χωρίς να προκαταλαμβάνεται η ποινική έκβαση της υπόθεσης είναι ότι η σκιά είναι εξαιρετικά βαριά πάνω από την Κιβωτό, κάτι που αντανακλάται και στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να ζητήσει πίσω την οικονομική ενίσχυση προς την Κιβωτό που δόθηκε την περίοδο της πανδημίας και έχει ήδη εκταμιευθεί.
Σταϊκούρας: Τι αποφασίστηκε με την εφάπαξ ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου
Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μην καταβληθεί επιπρόσθετη επιχορήγηση ύψους 50.000 ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου έδωσε, παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Αρχικά διευκρίνισε ότι «η Κιβωτός του Κόσμου είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού. Διαχρονικά οι πάγιες ανάγκες του καλύπτονται από τη συνεισφορά ιδιωτών με τη συμβολή της πολιτείας, υπουργείων, περιφερειών και δήμων. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν καλύπτει, συνεπώς, πάγιες ανάγκες τέτοιων οργανισμών. Δεν πληρώνει το Υπουργείο τις πάγιες ανάγκες αυτών των Οργανισμών».
«Τι κάναμε όμως εμείς; Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιλέξαμε με κοινωνική ευαισθησία εξαιτίας και της πανδημίας του κορωνοϊού να ενισχύσουμε οικονομικά για πρώτη φορά επιπλέον τέτοιους οργανισμούς, όπως η Κιβωτός του Κόσμου» ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Οικονομικών. Πρόκειται για επιπρόσθετη εφάπαξ ενίσχυση με τελικούς αποδέκτες τα παιδιά. Έγινε ένα αίτημα από την Κιβωτό του Κόσμου, ύψους 50.000 ευρώ στις 26 Αυγούστου. Πώς να πληρωθεί; Να πληρωθεί μέσα από τον ειδικό λογαριασμό δωρεών προς αποπληρωμή εκτάκτων δαπανών για την πανδημία με στόχο τη δημιουργία 8 αναρρωτηρίων στις δομές όλα της Ελλάδας. Αποφασίσαμε τον Σεπτέμβριο να δοθεί αυτό, όμως με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημόσιους πόρους και με συνέπεια απέναντι τους πολίτες, να ανακαλέσουμε για πρώτη φορά επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση» κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας