Ενεργειακή κρίση: 7 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή των λογαριασμών

Τι δηλώνουν οι Έλληνες σε έρευνα της PRORATA και του ΕΜΠ για την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Αποκαλυπτικά ως προς το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης στις τσέπες και τη συμπεριφορά των νοικοκυριών αλλά και της άποψης που έχουν οι πολίτες για τα αίτια και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι τα ευρήματα πανελλαδικής δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε πριν λίγο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τα αποτελέσματά της έγιναν γνωστά στη διάρκεια του 2ου συνεδρίου «Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Κρίση και Πράσινη Μετάβαση: Ποιες οι επιλογές;» που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ στο πλαίσιο του έργου PARIS REINFORCE.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1026 ατόμων, και σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Prorata, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου PARIS REINFORCE, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Χάρη Δούκα και παρουσιάστηκε από τον Τάσο Βασιλείου, Υπεύθυνο Στρατηγικής και Επικοινωνίας της εταιρείας.

Η ενεργειακή κρίση

Αίσθηση προκαλεί το εύρημα της δημοσκόπησης αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά για το κατά πόσο γνωρίζουν τον όρο ενεργειακή φτώχια.

Το 54%, όπως φαίνεται και από τη διαφάνεια δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν ξέρει τι είναι, με το 34% να απαντά πως έχει ακούσει τον όρο αλλά αγνοεί τι σημαίνει.

Πάντως πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά, το 56% για την ακρίβεια έχει προχωρήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας δηλώνοντας πως η ενέργεια που καταναλώνει στο σπίτι είναι λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για να διατηρείται μία άνετη για το σώμα θερμοκρασία.

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (47%) απαντά πως μείωσε την κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει δυσκολέψει οικονομικά τα νοικοκυριά.

Πάνω από επτά στα 10 απαντάνε πως δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς με μόνο δύο στα 10 να δηλώνουν πως έχουν την ικανότητα της έγκυρης εξόφλησης

Οι Έλληνες πολίτες έχουν εντοπίσει και τους υπαίτιους για τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν κατά σειρά των ποσοστών των απαντήσεων που έδωσαν σε συγκεκριμένες επιλογές είναι: Η Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ιδιωτικές εταιρείες/προμηθευτές ενέργειας

Πάνω από οκτώ στους 10 (83%) υποστηρίζουν πως οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή

Για το 71% των ερωτηθέντων η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στην πράσινη μετάβαση της Ε.Ε.

Η κλιματική αλλαγή

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω από οκτώ στους 10 βαθμολογούν ως σημαντικό και πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Μάλιστα το 78% τους ανησυχεί η αύξηση των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πάνω από επτά στους 10 πιστεύουν τους επιστήμονες πως πυρκαγιές πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή

Οι πολίτες συμφωνούν επίσης και σε συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής:

Η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών έχει ακούσει για τις μορφές ΑΠΕ και περισσότερο για την ηλιακά και αιολική ενέργεια.

Και δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες τεχνολογίες για την πράσινη μετάβαση

Εντυπωσιακή δε, είναι η αποδοχή της ανάπτυξης αιολικών πάρκων με το 71% να συμφωνεί.

Μερίδιο ευθύνης για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, η Ε.Ε. αλλά και οι πολίτες ατομικά. Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο κατά την άποψη τους το έχουν οι κυβερνήσεις.

Πάντως, αν και τα νοικοκυριά πιστεύουν στις ΑΠΕ, εντούτοις το 53% δεν σκοπεύουν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις στα σπίτια τους το επόμενο 12μηνο.

Και λένε όχι καθώς η πλειονότητα τους, το 63% σημειώνει πως το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria