Θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο αποτέλεσε η αποκάλυψη του Αλέξη Χαρίτση για την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δώσει το υπέρογκο ποσό των 17,6 εκατομμυρίων ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, να γνωστοποιεί το γεγονός.
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς απευθυνόμενος στην Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπο αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, σχετικά με την υλοποίηση του «Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης», ρώτησε αν ο Κώστας Σκρέκας ζήτησε από TSI τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια, όπου θα ήταν δωρεάν.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του τόνισε ότι «τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πηγαίνουν για το καλό της οικονομίας, των περιφερειών και της οικονομίας, και όχι στις τσέπες επιτήδειων».
Από την πλευρά της η αρμόδια επίτροπος υποστήριξε στην απάντησή της ότι «δεν ξέρω αν αυτά τα 17.6 εκατομμύρια προέρχονται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, δεν έχω λεπτομέρειες. Θα το ελέγξω. Πάντως η Ελλάδα γνωρίζει ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη. Όσον αφορά τη συμβουλευτική μας για την ενέργεια, εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε την IEA (International Energy Agency), δηλαδή μια δημόσια δομή».
Ακολουθεί ο διάλογος του Δημημήτρη Παπαδημούλη και της Επιτρόπου Φερέιρα στο Ευρωκοινοβούλιο
«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.
Καλωσορίζω την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα με χαρά. Πρώην συνάδελφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παρουσία της εδώ είναι πάντα χρήσιμη όπως και οι απαντήσεις που μας δίνει. Το TSI είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αγαπητή Επίτροπε, αυτό το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης. Και αναρωτιέμαι – γιατί στην Ελλάδα, αυτές τις ώρες, έχει σκανδαλιστεί η κοινή γνώμη από μια ανακοίνωση: Ένα μόνο υπουργείο της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σκοπεύει να δώσει 17.6 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ένα ποσό σκανδαλωδώς υπέρογκο. Ένα μόνο υπουργείο, για λιγότερο από τρία χρόνια, για αμοιβές συμβουλευτικώς υπηρεσιών 17.6 εκατομμύρια συν ΦΠΑ!
Το ερώτημα μου είναι: Απευθύνθηκαν σε σας, στο TSI, για να πάρουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια;
Και δεύτερον: Σκοπεύετε να ελέγξετε αυτή τη διαδικασία και την επικείμενη υπογραφή σύμβασης; Γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες, στις 25 Νοεμβρίου.
Γιατί νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πηγαίνουν για το καλό της οικονομίας, των περιφερειών και της οικονομίας, και όχι στις τσέπες επιτήδειων».
H Επίτροπος Φερέιρα απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:
«Ευχαριστώ Δημήτρη! (στα ελληνικά) Δεν θα συνεχίσω στα ελληνικά, όμως. Όσον αφορά το ζήτημα το οποίο ανέφερες, αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Η Ελλάδα έχει ζητήσει υποστήριξη σε διάφορους τομείς. Ένας εξ αυτών είναι η εφαρμογή τoυ Σχεδίου ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP), Επίσης σε σχέση με το green budget είναι πάρα πολύ ενεργή η Ελλάδα όσον αφορά το θέμα αυτό. Δεν ξέρω αν αυτά τα 17.6 εκατομμύρια προέρχονται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, δεν έχω λεπτομέρειες. Θα το ελέγξω. Πάντως η Ελλάδα γνωρίζει ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη.
Όσον αφορά τη συμβουλευτική μας για την ενέργεια, εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε την IEA (International Energy Agency), δηλαδή μια δημόσια δομή».