Τριπλή ανάσα στις αγορές με πτώση τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα

Μικρή ανάσα σήμερα στις αγορές ενέργειας, με τις τιμές να υποχωρούν σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο, δημιουργώντας έστω και μικρές προσδοκίες ότι τελικά ίσως η κατάσταση φέτος το χειμώνα να μην είναι τόσο ζοφερή όσο έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις

Αρχική » Οικονομία » Τριπλή ανάσα στις αγορές με πτώση τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα

Η αστάθεια στις αγορές ενέργειας καλά κρατεί, ωστόσο, η σημερινή ημέρα ήταν μάλλον μία φωτεινή εξαίρεση στην ζοφερή πραγματικότητα των τελευταίων μηνών.

Και ήταν μία από εκείνες τις ημέρες που τόσο το φυσικό αέριο, όσο και το πετρέλαιο και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κινήθηκαν πτωτικά, φέρνοντας έστω και αμυδρές προσδοκίες ότι ο χειμώνας που έρχεται ίσως και να μην είναι τόσο κακός όσο αρχικά είχε φανεί.

Και επειδή ο θυμόσοφος λαός λέει ότι «η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί», από νωρίς η τιμή του φυσικού αερίου κινούνταν πτωτικά, μετά από ένα 2ήμερο ισχυρής ανόδου, που έφερε την τιμή του αερίου πάνω από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τελικά έκλεισε στα 106,65 ευρώ η MWh σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 14,064%. Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή ίσως συνδέεται με το γεγονός ότι η προηγούμενη άνοδος ήταν τεχνικού χαρακτήρα και ήρθε να ισορροπήσει την κατάσταση στις αγορές, δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου τους τελευταίους 3 μήνες παρουσιάζει συνεχή πτώση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα επίπεδα των 100 ευρώ η MWh, από 350 ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου.

Ερχεται πανευρωπαϊκό πλαφόν 

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν, σκοπεύει να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στο πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις τιμές φυσικού αερίου, ως μέσο για τη συγκράτηση των επιπτώσεων της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και για την ικανοποίηση των κυβερνήσεων σειράς χωρών.

Οι ακριβείς παράμετροι του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς ως προς το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου (TTF) θα δημιουργηθούν εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθυστέρησης από τις μακρόσυρτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο μοιράστηκε στα κράτη μέλη χθες Τρίτη.

Θα υπάρχουν επίσης δικλείδες ασφαλείας ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των προμηθειών και των ροών αερίου προς την Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, η τιμή του Brent βρέθηκε στα επίπεδα των 91,5 δολαρίων το βαρέλι, για να ανακτήσει εν συνεχεία μέρος των απωλειών και να κινείται στις 20:00 ώρα Ελλάδος στην περιοχή των 92,6 δολαρίων.

Την πτώση των τιμών βοηθάει και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που βρίσκεται κοντά στο 1,0367. 

Μικρή πτώση και στην αντλία 

Στην αντλία συνεχίστηκε η πτώση, έστω και με χαμηλές ταχύτητες. Στην Αττική η διαφορά ανάμεσα σε βενζίνη και diesel κίνησης βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 10 λεπτών το λίτρο, μία εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί και στην περιφέρεια.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο σύνολο της χώρας διαμορφώνεται στα 2,102 ευρώ, ενώ το diesel κίνησης είναι στα 2,059 ευρώ.

Στην Αττική η μέση τιμή για την βενζίνη είναι στα 2,067 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης είναι στα 2,106 ευρώ. Σε πολλά πρατήρια πάντως με μεγάλη κίνηση και συχνές αλλαγές τιμών, το diesel είναι στα 1,9 ευρώ και η βενζίνη στα 2 ευρώ.

Τέλος η χονδρική τιμή του ρεύματος σημείωσε πτώση μετά από ένα 3ήμερο ανόδου και βρίσκεται πλέον στα 247 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια