Το σχέδιο για Έλληνες στα χωράφια και η επιδότηση για κατοικίες - OlaDeka

Το σχέδιο για Έλληνες στα χωράφια και η επιδότηση για κατοικίες

Στη μεγάλη «δεξαμενή» των Ελλήνων που λαμβάνουν κάποιου είδους επιδοματική στήριξη από το Δημόσιο, καθώς έχουν διαπιστωμένη ανάγκη αύξησης του εισοδήματός τους, στρέφονται τώρα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν εργάτες γης.

Παράλληλα, ζητούν επιδότηση και της μαζικής κατασκευής κατοικιών για τη στέγαση εργατών γης εν αναμονή της έλευσης -από το 2023- των πρώτων εργαζομένων από χώρες της Ασίας (Βιετνάμ, Ινδία, Μπαγκλαντές) και την Αίγυπτο.

Πρώτος στόχος στο πλαίσιο του σχεδίου «Έλληνες στα χωράφια» είναι τα 273.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (γνωστό παλαιότερα έως κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης), μια και, πολύ περισσότερο, κύριος στόχος του προγράμματος είναι, πέραν της εισοδηματικής στήριξης, η προώθηση των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.

Από τη μεγάλη αυτή «δεξαμενή», όπως δηλώνει στο powergame.gr ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ένα μεγάλο μέρος μπορεί να εργαστεί είτε στα χωράφια είτε και στα εργοστάσια επεξεργασίας της αγροτικής παραγωγής, όπως στα κονσερβοποιεία – χυμοποιεία.

Προς την κατεύθυνση αυτήν, η ΕΘΕΑΣ ετοιμάζει ολοκληρωμένη πρόταση στα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και εργαστούν στον αγροδιατροφικό τομέα:

  • αφενός να μη χάνουν το επίδομα για συγκεκριμένο αριθμό ημερομισθίων,
  • αφετέρου να δουν το επίδομα αυτό να αυξάνει κατά 50 ευρώ.

Έτσι, όποιος εργάζεται στα χωράφια και τις αγροτικές βιομηχανίες θα έχει διπλό κίνητρο: και θα διατηρήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα -και μάλιστα αυξημένο- και θα εισπράττει το ημερομίσθιο των 30-40 ευρώ για την εργασία του στα χωράφια.

Το παράδειγμα με το επίδομα ανεργίας και οι φωνές για υποχρεωτικότητα

Στην ουσία, η πρόταση αποτελεί τη -νοητή- συνέχεια της ρύθμισης να εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι άνεργοι εργαστούν στα χωράφια. Καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν απέδωσε καρπούς, είναι εύλογος ο προβληματισμός για το εάν θα παράξει αποτελέσματα η νέα ρύθμιση -εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Από τον Μάιο του 2020, όταν θεσμοθετήθηκε η ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας, μέχρι σήμερα, πάντως, τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό: η έλλειψη εργατών γης έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και η απώλεια στο αγροτικό εισόδημα, άρα και στην εθνική οικονομία, από την παραγωγή που δεν μαζεύεται (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πράσινη ελιά) αυξάνει σημαντικά και πλέον υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί καλούνται εκ των πραγμάτων να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα εξασφάλισης του απαραίτητου εργατικού δυναμικού και προς την κατεύθυνση αυτήν ζητούν και την ποικιλότροπη συνδρομή του Δημοσίου.

Ωστόσο, όσο τα προβλήματα από την έλλειψη εργατών αυξάνονται, τόσο δυναμώνουν και οι φωνές παραγωγών που θέτουν ζήτημα υποχρεωτικότητας. Να συνδεθεί δηλαδή η χορήγηση των επιδομάτων, είτε του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είτε του επιδόματος ανεργίας ή και ενδεχομένως και άλλων, με την (αμειβόμενη) εργασία στα χωράφια, καθώς, όπως υποστηρίζουν, εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, ο αγροδιατροφικός τομέας απειλείται με πολύ μεγάλη καταστροφή, με συνέπειες που εκτείνονται στο χρόνο, αφού η απώλεια παραγωγής οδηγεί σε απώλεια αγορών για σημαντικά ελληνικά προϊόντα.

Επιδότηση για μαζική κατασκευή κατοικιών για εργάτες γης

Όσον αφορά την προσέλκυση εργατών γης από χώρες με μεγάλο εργατικό δυναμικό, ο κ. Χρ. Γιαννακάκης δηλώνει ότι από τις επαφές με κυβερνήσεις και εξειδικευμένες εταιρείες προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, με τις πρώτες αφίξεις να αναμένονται το 2023.
Τονίζει, ωστόσο, την αναγκαιότητα εξασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών στέγασης των εργατών γης που θα έλθουν στην Ελλάδα και προς την κατεύθυνση αυτήν κρίνει επιβεβλημένη, μετά τη θετική, όπως την αξιολογεί, εξέλιξη της επιδότησης από τα Σχέδια Βελτίωσης της κατασκευής κατοικιών για τη φιλοξενία εργατών γης από μεμονωμένους παραγωγούς, την επιδότηση και της μαζικής κατασκευής τέτοιων οικίσκων (για παράδειγμα, 100 μικρών κατοικιών δυναμικότητας στέγασης 2-3 ατόμων έκαστος) από συνεταιρισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτήν, μπορούν να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα αναπτυξιακά προγράμματα και γι’ αυτό προγραμματίζεται συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria