Γερμανία - Πέντε Σοφοί: Φορολογήστε τους πλούσιους! - OlaDeka

Γερμανία – Πέντε Σοφοί: Φορολογήστε τους πλούσιους!

Γερμανοί οικονομολόγοι προκρίνουν την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή. Στόχος η χρηματοδότηση των πακέτων ελάφρυνσης και η κοινωνική ενεργειακή πολιτική.

Ποιος πρέπει να επωμιστεί μεγαλύτερα φορολογικά βάρη  προκειμένου η Γερμανία να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τα υπέρογκα κόστη που αυτή συνεπάγεται; Όσοι έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα, προτείνουν οι λεγόμενοι «Πέντε Σοφοί», μια επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα προς τη γερμανική κυβέρνηση, που απαρτίζεται από κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους.

Σύμφωνα με την πρότασή τους, την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung μέχρι την άνοιξη του 2024 αναμένεται να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ανώτατων εισοδημάτων στη Γερμανία, καθώς να εισαχθεί πρόσθετο ενεργειακό τέλος για την ίδια κατηγορία. 

Αναχρηματοδότηση χρεών και κοινωνική ενεργειακή πολιτική

Deutschland Wirtschaftsweisen aktualisieren Konjunkturprognose
Οι «Πέντε Σοφοί» της Γερμανικής Οικονομίας- Μόνικα Σνίτζερ, Άχιμ Τρούγκερ, Φόλκερ Βίλαντ και Βερόνικα Γκριμ

Απώτερος στόχος της πρότασης των «Πέντε Σοφών»  είναι η άμεση αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, που προκύπτει από τα υπέρογκα πακέτα ελαφρύνσεων των τελευταίων μηνών,  αλλά και μια ενεργειακή πολιτική με κοινωνικό πρόσημο προς όφελος των πολιτών που δυσκολεύονται πλέον στην καθημερινότητά τους να τα βγάλουν πέρα. 

Σύμφωνα με τους «Πέντες Σοφούς» τα πακέτα ελαφρύνσεων της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχουν το εξής παράδοξο: επιβαρύνουν κυρίως ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Έτσι λοιπόν προτείνουν η χρηματοδότηση των πακέτων αυτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «να αντιμετωπιστεί με περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη».

Μέχρι στιγμής μόλις το 5% του συνόλου των φορολογούμενων υπάγεται στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή ύψους 42%. Σύμφωνα με τους Πέντε Σοφούς ο συγκεκριμένος συντελεστής θα μπορούσε να αυξηθεί.

Και νέοι κυβερνητικοί τριγμοί προσεχώς;

Σολτς Χάμπεκ Σολτς
Σολτ, Χάμπεκ και Λίντνερ στη γερμανική βουλή

Η νέα πρόταση πάντως ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένου ότι εδώ και καιρό οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Ενδιαφέρον έχει ότι τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και Πράσινοι υποστήριζαν μια πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους «πλούσιους» ήδη πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία -απoτελούσε μάλιστα μέρος των προεκλογικών τους προγραμμάτων. Οι Φιλελεύθεροι και συγκεκριμένα ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αντιτάσσονται ωστόσοσε μια τέτοια ιδέα.

Οι «Πέντε Σοφοί» πάντως στην πρότασή τους φαίνεται να ασκούν ευρύτερη κριτική στη φορολογική πολιτική του Κρίστιαν Λίντνερ  υποστηρίζοντας μόνο τις θέσεις του περί μεγαλύτερης παράτασης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria