Κ. Σκρέκας: Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο – Οχι σε υποχρεωτικά μέτρα

Νέος μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας υπέρ των καταναλωτών – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου

Ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα διατηρηθεί σε ισχύ και θα επεκταθεί με την εφαρμογή μηχανισμού ανάκτησης και από τους προμηθευτές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ανώτατες τιμές που έχουν επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από τον περασμένο Ιούλιο είναι χαμηλότερες από το πλαφόν που έθεσε η ΕΕ τρεις μήνες αργότερα (με τον Κανονισμό που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Υπουργών) και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Το αποτέλεσμα της εφαρμογή του μηχανισμού όπως είπε, είναι, ότι εξετάζοντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80% ακριβότερες αντίστοιχα.

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν αφενός την ανάκτηση – από τον Νοέμβριο – τυχόν υπερεσόδων από τους προμηθευτές, τα οποία προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, και αφετέρου το ενδεχόμενο άρσης του πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου από τις οποίες διαπιστώνεται μηδενική σχεδόν ανάκτηση υπερεσόδων. Τα όποια υπερέσοδα ανακτώνται, θα διοχετεύονται για την επιδότηση των καταναλωτών.

Η ελληνική πρόταση για το πλαφόν

Περιέγραψε την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας ότι «προτείνουμε ένα ανώτατο μεταβαλλόμενο όριο το οποίο θα κινείται ανάλογα με τη διακύμανση των άλλων τιμών χρηματιστηρίων ενέργειας, όπως το Henry Hub (ΗΠΑ), το JKM (Ασιάτικη) και το χρηματιστήριο Αυστραλίας. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει ένας σταθμισμένος όρος και η τιμή της Ευρώπης θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες».

Σημείωσε ότι δεν θα απαγορεύεται σε κάποια εταιρεία να αγοράζει σε υψηλότερη τιμή εφόσον υπάρχει συμφωνία με τους προμηθευτές.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ο κ. Σκρέκας, είπε πως θα υπάρχει συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών την ερχόμενη Τρίτη μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε.

Οχι σε υποχρεωτικά μέτρα

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υποχρεωθούν τα νοικοκυριά σε περιορισμό της κατανάλωσης, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση της Ελλάδας να λάβει υποχρεωτικά μέτρα, όπως προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Σήμερα όπως ανταποκρίνεται η ελληνική κοινωνία με τη μείωση κατανάλωσης και με τον υποχρεωτικό προγραμματισμό για τη μείωση της ζήτησης ρεύματος σε ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης στις ώρες αιχμής, δεν θα απαιτηθεί η επιβεβλημένη μείωση ρεύματος στα νοικοκυριά».

Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) προκειμένου ο κίνδυνος να είναι σχεδόν μηδενικός, αφού ληφθούν μάλιστα υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών και ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης θα επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στη μέση και την υψηλή τάση μέσω διαγωνισμών.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria