Uber alles από Σολτς για τα 200 δισ. ευρώ: Είμαστε ισχυροί, μπορούμε να το κάνουμε

Προκαλεί ο Σολτς για τα μέτρα που πήρε η «ισχυρή Γερμανία». Όσα είπε στη άτυπη Σύνοδο για φυσικό αέριο και μέτρα στήριξης.

Μουρμούρα στη άτυπη Σύνοδο της Πράγας για το ύψος των χρημάτων που θα δαπανήσει η Γερμανία για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Ο Ολαφ Σολτς αν και αρχικά είπε ότι η κριτική είναι άδικη τόνισε ότι τελικά με του Ευρωπαίους ηγέτες ξεκαθαρίστηκαν οι «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο ώστε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε.

«Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό. Είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Η Γερμανία σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι μόλις ανακοινώθηκε από τη Γερμανία το τρομακτικό πακέτο στήριξης αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Politico ότι «η Γερμανία ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη με αυτό το πακέτο. Αυτό έχει πραγματικά ανεβάσει τη θερμοκρασία με τις άλλες χώρες». Όπως τονίζει το Politico, οι βαθιές τσέπες της Γερμανίας είναι ένα μακροχρόνιο μήλο της έριδος που πυροδότησε επίσης προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν οι χώρες διοχέτευσαν δισεκατομμύρια σε κονδύλια διάσωσης.

Στο μεταξύ, ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αντέδρασε με σφοδρότητα την περασμένη εβδομάδα, καταγγέλλοντας πιθανές «επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις της εσωτερικής αγοράς». «Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», είπε.

Ενόχληση επικράτησε όμως και στο Παρίσι. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών μελών γενικότερα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τη Δευτέρα.

«Εάν δεν υπάρξει διαβούλευση, αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη, εάν δεν υπάρξει στοχευμένη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρχει σεβασμός στους ίσους όρους ανταγωνισμού, κινδυνεύουμε με κατακερματισμό της Ευρωζώνης», προειδοποίησε.

Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία «θα κάνει μια σημαντική συμβολή» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών. Στη σύνοδο της 25ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο θα συζητηθούν μέτρα για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ουκρανία, για την ανοικοδόμηση της οποίας μεταπολεμικά θα χρειαστεί «μια γενιά», όπως είπε.

Προειδοποίησε επίσης κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη», ενώ θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία: «οι ευρωπαϊκές χώρες στέκουν αταλάντευτες στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τον περασμένο μήνα. «Για εμάς, αυτά τα ψευδοδημοψηφίσματα είναι ως μη γενόμενα», είπε.

Φον ντερ Λάιεν: Περισσότερη κοινή χρηματοδότηση για την ενεργειακή μετάβαση

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα.
Αυξάνεται η υποστήριξη των χωρών στο θέμα της κοινής αγοράς ενέργειας, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.
«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε

Αποσύνδεση τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Εν τω μεταξύ, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα,τέθηκε στην στην άτυπη σύνοδο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα «συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «έγινε ευρεία συζήτηση και για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες. Ο Χέγκερ επισήμανε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria