Λ. Πουλιόπουλος: «Όταν σε μια έκθεση γούνας, που είναι γιορτή της τέχνης, δεν προβάλλεται εν είδη επίδειξης, είτε ζωντανά είτε ψηφιακά μια τέτοια δεξιότητα, είναι μεγάλο σφάλμα»

Γράφει: Ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος

pouliopoulos

Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο.

7ο FUR SHOPPING FESTIVAL

(Η γιορτή της Τέχνης και Δημιουργίας)

 Μία ευκαιρία για να αναμοχλεύσουμε τη δεξαμενή σκέψης μας.

    Μετά από δύο περίπου χρόνια αγρανάπαυσης λόγω Κορονοϊού, άρχισαν πάλι οι εκθεσιακές δραστηριότητες του Σ. Γ. Καστοριάς, υπό αντίξοες φυσικά συνθήκες αφού οι δραστηριότητες αυτές (Έκθεση και Σαλόνι) γίνονται εν μέσω αυστηρών κυρώσεων προς τον βασικότερο πελάτη της γουνοποιίας που είναι η Ρωσία. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος της γούνας περνά την δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων 70 χρόνων και όσοι συμμετέχουν στις εκθεσιακές αυτές εκδηλώσεις πρέπει να θεωρούνται ως ΗΡΩΕΣ του κλάδου, αφού η συμμετοχή τους κάθε άλλο παρά ως κερδοφόρα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Συνάμα με την εκθεσιακή αυτή εκδήλωση, υπήρξε και μια άλλη εκδήλωση στην Καστοριά,  αυτή της  ετήσιας γενικής συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο Ξενοδοχείο την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, κεκλεισμένων των θυρών. Ελπίζουμε τα πρακτικά τουλάχιστον της συνέλευσης αυτής να δημοσιοποιηθούν, για να μάθουν και οι άλλοι φορείς και όχι μόνο, τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, προκειμένου να υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση.

Ίσως διερωτηθούν κάποιοι αναγνώστες, αφού η κύριες αγορές του κλάδου (Ρωσία Ουκρανία) έχουν πρόβλημα καθότι η μια διατελεί υπό κυρώσεις, ενώ η άλλη βρίσκεται με την Ρωσία σε πόλεμο, τι προοπτική υπάρχει; Η απάντηση είναι η εξής:

   Σίγουρα αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες όπως π.χ. το Καζακστάν, η Τουρκία  το Ντουμπάι κ.λπ. μέσω των οποίων θα μπορούσε να διεξαχθεί το εμπόριο με τη Ρωσία. Ένεκα όμως αυτών των εμποδίων, όσο και υποτονικές να είναι προς το παρών αυτές οι εκθέσεις,  δεν θα ήταν καθόλου λογικό να παραιτηθεί ο κλάδος από τέτοιου είδους δραστηριότητες, διότι αυτό θα σήμαινε την τελειωτική απαξίωσή του. Εκείνο όμως που θα πρέπει να προσέξουν οι διοργανωτές είναι να μην αποκόψουν τους έμμεσα ενδιαφερόμενους από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Μπορεί οι εκθέσεις αυτές να απευθύνονται σε εξειδικευμένο ή ορισμένο αγοραστικό κοινό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χώρος και χρόνος για να επισκεφθεί την έκθεση και κάποιος που δεν είναι έμπορος ή αγοραστής γούνας. 

Η γούνα και ο γουνοποιός δυσφημίστηκε και παρεξηγήθηκε άδικα και συγκυριακά από το οικολογικό κίνημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε ένας παθητικός σπόγγος που απορροφά μεγάλες ποσότητες παραπληροφόρησης. Όταν οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους τρείς Έλληνες πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν τότε γιατί την ΑΝΤΙFUR καμπάνια να μην την πιστέψουν. 

  Το κλίμα όμως αλλάζει και θα αλλάξει όσο διαπιστώνεται τι ζημία κάνουν στην κοινωνία και τον πλανήτη τα βιομηχανικά και τεχνικά προϊόντα. Η γούνα είναι οικολογικό ανακυκλώσιμο και φιλικό στο περιβάλλον προϊόν. Αντίθετα το συνθετικό και το πλαστικό είναι αυτά που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο κόσμος αυτό και κυρίως η νεολαία μας πρέπει να το μάθει, για να μπορεί να αμυνθεί στην προπαγάνδα των πολέμιων της γούνας. Εκτός αυτού η εκτροφή γουνοφόρων ζώων όπως η εκτροφή οικόσιτων έχει ως αποτέλεσμα την διάσωση της άγριας πανίδας από την εκμετάλλευση και θήρευση από τον άνθρωπο. Αυτά και πολλά άλλα επιχειρήματα θα πρέπει να τα διαλαλήσουμε και να τα επικοινωνήσουμε με κατάλληλο τρόπο ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το δυνατόν συντομότερο ποιο είναι στην πραγματικότητα το οικολογικό προϊόν. Εξάλλου η πανδημία του COVID – 19 κατέδειξε πόσο εύκολα διαχέεται η προπαγάνδα αλλά και πόσο δύσκολο είναι να γίνει πιστευτή η αλήθεια.

    Αυτά όλα και πολλά άλλα θα πρέπει να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο και την κοινωνία και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και αυτός των εκθεσιακών εκδηλώσεων. Ο κλάδος εκτός των άλλων  έχει επίσης μεγάλο έλλειμα στην αρθρογραφία και τη βιβλιογραφία. Δεν υπάρχουν κίνητρα για να ασχοληθεί κανείς με την συγγραφή ενός άρθρου  ή ενός βιβλίου που να έχει σχέση με τον κλάδο ή την ιστορία του. Η ιστορία του κλάδου είναι πλούσια με αξιόλογους ανθρώπους (π.χ. ευεργέτης οικ. Παπαγεωργίου) και δεν υπάρχει μια αξιόλογη καταγραφή ακόμη και της ιστορίας κάποιων ιστορικών προσώπων ή φορέων όπως π.χ. ο Σύνδεσμος Γουνοποιών το Επιμελητήριο, Σύλλογος Ομόνοια Ν.Υ. κ.λπ. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένα ΟΡΑΜΑ το όραμα αυτό να δημιουργήσει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ και μετά να δημιουργηθούν οι ΣΤΟΧΟΙ προς υλοποίηση.

Πέραν αυτών όμως υπάρχει και μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια για την οποία ξανά αναφερθήκαμε αλλά δυστυχώς δεν είδαμε να υλοποιείται. Η βιοτεχνία έχει να επιδείξει δεξιότητες μοναδικές όπως αυτή της συρραφής των δερμάτων ή αποκομμάτων, από τον λεγόμενο μηχανικό΄΄.

Όταν σε μια έκθεση γούνας, που είναι γιορτή της τέχνης, δεν προβάλλεται εν είδη επίδειξης, είτε ζωντανά είτε ψηφιακά μια τέτοια δεξιότητα, είναι μεγάλο σφάλμα. Ή ακόμη και εάν δεν είναι σφάλμα, δεν δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα.  

Και κάτι τελευταίο για την ψηφιακή εποχή. Οι εξελίξεις στον πληροφορική είναι τόσο γρήγορες και ραγδαίες ώστε δεν πρέπει να υπάρχει κωλυσιεργία στον τομέα αυτό. Στην Καστοριά ευτυχώς λειτουργεί πανεπιστημιακό τμήμα πληροφορικής και η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή κοινότητα μόνο στον πεδίο της πρακτικής άσκησης ή του αθλητισμού είναι θετικά αλλά όχι αρκετά. Επιβάλλεται η συνεργασία και η διασύνδεση να γίνει και σε άλλα επίπεδα και δράσεις όπως η έρευνα η καινοτομία η διαβούλευση μέσω συνεδρίων κ.λπ., έτσι ώστε ο κλάδος να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Εμείς δίνουμε ιδέες και όσο μπορούμε θα φωνάζουμε. Ας ανοίξουν οι αρμόδιοι τα αυτιά τους, καθότι οι δικές μας σειρήνες εκπέμπουν ήχους και συχνότητες που σμιλεύθηκαν από ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο που μας ανέθρεψε και μας ανέχθηκε.

Και επειδή η ίδια η ζωή εκδικείται και η φύση δεν ανέχεται το κενό, ας ανασκουμπωθούμε έστω και αργά, προκειμένου να μην ισχύσει η γνωστή ρήση που λέει:  «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ». 

Αφίσα στην Είσοδο του Εκθεσιακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του Σ. Γ. Καστοριάς
ΕΚΘΕΣΗ ΓΟΥΝΑΣ 1976. ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ( ΕΛΛΗ)
Όταν οι εκθέσεις αποτελούσαν ένα κορυφαίο γεγονός με αθρόα συμμετοχή του κόσμου.
Μόδα μίας άλλης νοσταλγικής εποχής
Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria