Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζουν να αυξάνονται οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, μη υπακούοντας στα κελεύσματα των καιρών που θέλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ασφυκτιούν υπό το βάρος της ακρίβειας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
Μόνο το Σεπτέμβριο, έναν ομολογουμένως δύσκολο μήνα για την οικονομία και τους πολίτες, αφού οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες, είτε αυτές είναι φορολογικές, είτε της λεγόμενης «επιστροφής στην κανονικότητα», οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,255 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση είναι της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρουν αναλυτές, το φαινόμενο αυτό είναι δύσκολο να εξηγηθεί με καθαρά οικονομικούς όρους, παρά μόνο με πολιτικούς και αυτό διότι τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων είναι μηδενικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει το δέλεαρ για προσέλκυση καταθέσεων.
Από την άλλη πλευρά, δύο μπορεί να είναι οι αιτίες για την αύξηση των καταθέσεων. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία ταχεία διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που τόσο είχε πληγεί στα χρόνια των μνημονίων και από την άλλη, αποτελεί απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Αύξηση καταθέσεων 50 δισ. σε 45 μήνες
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, έχουν μπει στο τραπεζικό σύστημα 50 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στους 45 μήνες που ακολούθησαν η μέση μηνιαία αύξηση των καταθέσεων ήταν 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που αν μη τι άλλο είναι υψηλό για τα δεδομένα της χώρας και τις συνθήκες στην αγορά.
Ας δούμε μερικά στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων την τελευταία διετία, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022:
- Οι καταθέσεις για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) διαμορφώνονται πλέον στα 185,51 δισ. ευρώ, έναντι 143,12 δισ. τον Δεκέμβριο του 2019, αύξηση κατά 42,39 δισ. σε αυτό το διάστημα. Ποσοστιαία αύξηση 29,6%
- Από την παραπάνω αύξηση, τα περισσότερα χρήματα εισέρρευσαν από τα νοικοκυριά. Ανήλθαν στα 22,15 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται πλέον στα 138,833 δισ. από 116,679 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019. Το ποσοστό της αύξησης ανέρχεται σε 18,9%.
- Η αύξηση των καταθέσεων για τις επιχειρήσεις φτάνει τα 18,72 δισ., αύξηση 80,5% και τον περασμένο μήνα ήταν στα 41,96 δισ. ευρώ, έναντι 23,242 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2019.
Πάντως, είναι άξιο λόγου ότι το υπόλοιπο των δανείων ανέρχεται στο τέλος του περασμένου μήνα στα 186,77 δισ. ευρώ, κάτι που διαμορφώνει τη σχέση μεταξύ δανείων και καταθέσεων στο 1 προς 1, ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό και συμβατό με μία σύγχρονη οικονομία και με ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.