Φυσικό αέριο-ΕΕ: Συμφωνία στους στόχους, διαφωνία στα εργαλεία – Παράταση στο θρίλερ - OlaDeka

Φυσικό αέριο-ΕΕ: Συμφωνία στους στόχους, διαφωνία στα εργαλεία – Παράταση στο θρίλερ

Στόχος είναι να προκύψει μια τελική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά τη σύνοδο της 20-21 Οκτωβρίου – Τι σημαίνει μια συμφωνία σε έναν κοινό μηχανισμό αγορών

Εμφαση στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αγορών φυσικού αερίου που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την άνοιξη, για να μην ανταγωνίζεται το ένα κράτος-μέλος με το άλλο για εξασφάλιση προμηθειών, και στην ανάγκη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου, έδωσε η χθεσινή άτυπη Σύνοδος των 27.

Σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο οι αποκλίσεις ήταν πολλές και όπως είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, «όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερες τιμές αερίου, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν».

Συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από την Κομισιόν με κύριους άξονες:

  • τη μείωση της κατανάλωσης, που βλέπουμε ήδη να συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες,
  • τις επαφές με ξένους προμηθευτές για καλύτερες προμήθειες και προώθηση της κοινής πλατφόρμας αγορών αερίου, καθώς και
  • την κοινή βούληση για μια ενιαία προσέγγιση στην ΕΕ όσον αφορά το θέμα της τιμής του αερίου και των σχετικών παρεμβάσεων.

Στόχος είναι να προκύψει μια τελική συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά τη σύνοδο της 20-21 Οκτωβρίου.

Επενδύσεις σε ΑΠΕ και κρίσιμες υποδομές

Δόθηκε έμφαση στη σημασία των επενδύσεων για ΑΠΕ σε κατοικίες επειδή οδηγούν σε ενεργειακή ανεξαρτησία. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κομισιόν θα εξετάσει επιπλέον χρηματοδότηση στο REPower EU ώστε να έχουν τους απαιτούμενους πόρους τα κράτη-μέλη για να ενισχύσουν τις εγκαταστάσεις. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το REPower EU έχει όσα χρειάζεται για να επενδύσει η Ε.Ε. σε κρίσιμες υποδομές όπως αγωγούς, διασυνδέσεις και ΑΠΕ, αλλά και σε επιχειρήσεις και κατοικίες.

Σχετικά με την ανάγκη για προστασία των υποδομών, η Φον ντερ Λάιεν σχολίασε πως ό,τι συνέβη με τους αγωγούς Nord Stream «είναι το είδος της απειλής που πρέπει να συνηθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε». Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει σχέδιο ετοιμότητας, ενώ υπάρχει ήδη νομοθεσία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα για την ανθεκτικότητα των υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. θα απευθυνθεί και στο ΝΑΤΟ διότι το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει βασικό τομέα συνεργασίας μεταξύ τους.

Διαφορετικές απόψεις για το πλαφόν

  • Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υπογράμμισε πως «όλοι συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε χαμηλότερες τιμές αερίου αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν».
  • Ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» προτού προκύψει κάποια συμφωνία.
  • Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύ πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών αερίου και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα του φυσικού αερίου και υπάρχει ανάγκη για ρεαλιστική προσέγγιση.
  • Ο χειμώνας του 2023/2024 θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον φετινό για τους Ευρωπαίους, όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της Πράγας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες με τους προμηθευτές και θα συνεργαστεί με ασιατικές χώρες εταίρους για τις αγορές φυσικού αερίου, ενώ επίσης θα θέσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για αγορές ενέργειας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria