Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή» – «Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα»

Αρχική » Ελλάδα » Μητσοτάκης σε Τουρκία: «Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή» – «Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα»

Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και τη Ρωσία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καλπάκι όπου βρέθηκε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.  Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι το Καλπάκι αποτελεί σύμβολο που εκπέμπει παγκόσμιες αξίες, αξίες που δεν εγκλωβίζονται στο χθες αλλά ανανεώνονται στο χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και άναψε ένα κερί προς τιμήν των 167 πεσόντων στρατιωτών, τα λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Μνημείου. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.

«Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η Ιστορία, στα βήματα του Βασιλιά Πύρρου, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, αλλά και απέναντι από τις κορυφές που πριν από 82 χρόνια το «ΟΧΙ» στον φασισμό και στον ξένο εισβολέα γράφτηκε με αίμα και θρίαμβο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες σε ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του ‘Αξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα»

«Επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη δηλαδή για την εθνική ανεξαρτησία που ενώνει τους πολίτες. Είναι προϋπόθεση της εθνικής μας ευημερίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Συνέχισε τονίζοντας πως το «ΟΧΙ» έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά: «Σήμερα απευθύνεται σε έναν άλλο εισβολέα. Στη Ρωσία που καταπατά το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και ανάβει μία διπλή φωτιά στην Ευρώπη προκαλώντας αίμα στα μέτωπα με τα όπλα και αποζητώντας αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ακρίβεια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία: «Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ειδικά όταν προέρχονται από χώρες που όσο υψώνουν την ρητορική τους τόσο βυθίζονται στην απομόνωση. Τα τρία αυτά γράμματα απευθύνονται σε όσους προκαλούν και απειλούν. Η άλλη όψη του ελληνικού όχι είναι το ναι στη σταθερότητα και τη συνεργασία. Οι θέσεις μας είναι σταθερές.. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματα μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κακά τα ψέματα, κανείς πουθενά δεν πιστεύει ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα ελληνικά νησιά. Αντίθετα, το ότι εκείνη επιβουλεύεται την κυριαρχία της Ελλάδος το διαλαλεί, δυστυχώς, συνέχεια η ίδια. Από την πλευρά μας, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι σταθερές: στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ασφαλώς την αμυντική μας επαγρύπνηση και τη διπλωματική μας θωράκιση που μας προσφέρουν οι ισχυρές μας συμμαχίες.Όλα αυτά, μάλιστα, με τη ψυχραιμία εκείνου που έχει το δίκιο με το μέρος του. Με την αυτοπεποίθηση του πατριώτη και πάνω απ’ όλα δρώντας ανοιχτά στο φως της αλήθειας και της μέρας. Γιατί όσοι φωνασκούν ότι τάχα κινούνται μόνο στο σκοτάδι, συχνά χάνονται μέσα σε αυτό», ανέφερε.

Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Και μην ξεχνάτε ότι άλλωστε και εδώ στο Καλπάκι, μέσα στη νύχτα και πριν ξημερώσει ήρθαν οι Ιταλοί, για να τους απαντήσουν, όπως έπρεπε, πρώτα οι Ηπειρώτες και οι Έλληνες και ύστερα η ίδια η Iστορία. «Ουδεμία ιδέα, εις ουδένα να υπάρχει περί υποχωρήσεως. Πάντες θα αγωνισθώμεν επί των θέσεών μας και εν ανάγκη θα πέσωμεν υπερασπιζόμενοι αυτάς», έγραφε η τελευταία διαταγή του Κατσιμήτρου. Και έτσι έγινε. Οι Έλληνες δεν υποχώρησαν, αλλά προχώρησαν, όπως ακριβώς το θέλει η παράδοση αυτού του τόπου και είναι ένα χρέος της δικής μας γενιάς προς τη γενιά που πολέμησε το ’40, είναι και η γενιά του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτή η γενιά που μας παρέδωσε μία Ελλάδα ελεύθερη και ευημερούσα να την τιμούμε και να τη θυμόμαστε, προς το χαμένο εκείνον ανθυπολοχαγό για τον οποίον το ‘Ασμα ηρωικό και πένθιμο θα θρηνεί πάντα με την περήφανη φωνή του Ελύτη, «βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας, δεν έκλαψαν, γιατί να κλάψουν; Ήταν γενναίο παιδί».

Είμαι όμως κύριε Δήμαρχε εδώ γιατί, όπως είπατε, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ώστε το Καλπάκι να μη μείνει μόνο απλή ανάμνηση, αλλά παντοτινή και ενεργή μνήμη. Και για αυτό και θα πρέπει να δούμε άμεσα, να δρομολογήσουμε εκείνες τις δράσεις για να δημιουργηθεί το Πάρκο Ιστορίας, αλλά κυρίως -όπως είπατε- για να ανεγερθεί ένα κενοτάφιο εδώ, στους πρόποδες του Μνημείου του Μαχητή, όπου θα αναγράφονται ένα προς ένα τα σχεδόν 14.000 ονόματα Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον πόλεμο του ’40 – ’41.

Είναι μία οφειλή του παρόντος προς το παρελθόν, που στέκει και πυλώνας του μέλλοντός μας. Από εκεί, λοιπόν, θα απαντήσω με μία λέξη μόνο για να κλείσω τον χαιρετισμό μου. Μία απλή λέξη, που όμως συμπυκνώνει την ατομική και συλλογική αποφασιστικότητα της στιγμής, την πεμπτουσία της ελευθερίας, αλλά τελικά και την προοπτική της προόδου της χώρας.

Ένα σύνθημα που αντήχησε, αντηχεί και θα αντηχεί πάντα σε αυτά τα βουνά: «Αέρα». Για να μας καλεί να βαδίζουμε ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση, με πίστη στο ηρωικό χθες, με σχέδιο και όρεξη για δουλειά στο σήμερα, με αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, με σιγουριά, με συνέχεια, με συνέπεια. Σας ευχαριστώ πολύ», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια