ΗΒ: Πώς η Ελλάδα έκανε 100.000 πολίτες της εφοριακούς - OlaDeka

ΗΒ: Πώς η Ελλάδα έκανε 100.000 πολίτες της εφοριακούς

Η ανταπόκριση των καταναλωτών στην εφαρμογή κατά της φοροδιαφυγής «appodixi» αλλά και τα ελληνοτουρκικά και πάλι στο προσκήνιο του γερμανικού Τύπου.

«Μια επιτυχία που ξεπερνά κάθε προσδοκία», χαρακτηρίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt την εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ «appodixi», που επιτρέπει στους 100.000 και πλέον χρήστες της, να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

«Ο αριθμός των περίπου 1.600 καταγγελιών την ημέρα δείχνει ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα», σχολιάζει η Handelsblatt ενώ σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου του 2020, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια. «Το 1980 αποτελούσε το 3,74 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2018 ήταν ήδη 10,3 %. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσό 18,5 δισ. ευρώ που διαφεύγει από την εφορία», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα διαφυγόντα κέρδη από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) μόνο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5,35 δισ. ευρώ το 2021. «Σχεδόν το 26% του οφειλόμενου ΦΠΑ ξεφεύγει από δίχτυα της εφορίας», σχολιάζει η Handelsblatt. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου οι ελληνικές φορολογικές αρχές απασχολούσαν μέχρι τώρα περίπου 5.000 εφοριακούς ελεγκτές. «Τώρα είναι πάνω από 100.000», καταλήγει η εφημερίδα.

Διπλωματία α λα Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν
Ανεβάζει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Στην επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung. Και ενώ «ο Ερντογάν δεν κουράζεται να τονίζει ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού», όπως σημειώνει η TAZ, «με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος βασίζεται στην κλιμάκωση αντί στη διπλωματία».

Στη διαμάχη για την κυριαρχία και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ο Ερντογάν απείλησε πρόσφατα με επίθεση στα ελληνικά νησιά στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, σημειώνει η εφημερίδα. «Ίσως απλώς για να δείξει στους εθνικιστές στην Τουρκία πριν από τις εκλογές ότι μπορεί να είναι ακόμα ο ισχυρός άνδρας. Ίσως όμως και να επιχειρήσει να πετύχει έναν θρίαμβο». Στα σύνορα με την Ελλάδα, σύμφωνα με την TAZ, όχι μόνο έχει οξυνθεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά υπάρχουν επίσης σημάδια ενός ολοένα βαθύτερου ρήγματος μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης συνολικά.

Στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, η ΕΕ στηρίζει πλέον το κράτος-μέλος Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, όπως σημειώνει η εφημερίδα. Εντωμεταξύ και οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στηρίζουν πλέον εξ ολοκλήρου την Ελλάδα. «Η Αθήνα αναβαθμίζεται στρατιωτικά από την Ουάσιγκτον και ο αμερικανικός στρατός επεκτείνει βάσεις στην Ελλάδα ή δημιουργεί νέες».

Προσοχή στην Κίνα

Κοντέινερ από Κίνα στο Ντούισμπουργκ
Κοντέινερ από Κίνα στο Ντούισμπουργκ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη της στη Süddeutsche Zeitung ζήτησε προσοχή στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. «Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τα λάθη στην πολιτική της Ρωσίας πρέπει να είναι να μην εξαρτόμαστε πλέον από καμία χώρα που δεν συμμερίζεται τις αξίες μας», δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων στην εφημερίδα του Μονάχου. «Η πλήρης οικονομική εξάρτηση που βασίζεται στην ελπίδα, μας κάνει πολιτικά εκβιάσιμους. Δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το λάθος δεύτερη φορά», συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Κίνα απομονώνεται από τον κόσμο, απειλώντας με στρατιωτική δράση κατά του της Ταϊβάν και προσπαθεί να θέσει τους δικούς της κανόνες αντί για τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε η Μπέρμποκ. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο το άνοιγμα εναλλακτικών αγορών στην Ασία, η διαφοροποίηση και η διαχείριση κινδύνων.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν πρέπει να αφήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ και τις πυρηνικές απειλές του να μας εκβιάσει. «Οι παραδόσεις όπλων μας στην Ουκρανία, για παράδειγμα η αεράμυνα, προστατεύουν ζωές», δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung. Πρέπει να «ελέγχετε ξανά και ξανά εάν μπορούμε να παραδώσουμε περισσότερο υλικό».

Ευθύμιος Αγγελούδης

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria