Στην Καστοριά σήμερα επισκέφθηκα με μαζί με τον Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, τον πολιτευτή Βασίλη Τσιφλικιώτη, το μέλος της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ Μάκη Κορκοσίδη, τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Βασίλη Βελλίδη και την συνεργάτιδά μου Αναστασία Χαραλαμποπούλου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων.
Εφαρμόζοντας αποτελεσματικά το Πρόγραμμα Διατήρησης Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΠΑΑ του ΥπΑΑΤ), ο Συνεταιρισμός ανάμεσα σε 111 υποψηφιότητες απέσπασε φέτος το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για τη «Διατήρηση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Καστοριάς-Κρυσταλλοπηγής», στο πλαίσιο του διαγωνισμού Rural Inspiration Award (Βραβείο Αγροτικής Έμπνευσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τον πρόεδρο Δημήτρη Μόσχο, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Μιχαηλίδη, την υπεύθυνη του Προγράμματος για την Κόκκινη Φυλή των Βοοειδών Άννα Μόσχου και τα μέλη του Συνεταιρισμού, συζητήσαμε για τις δυνατότητες και τους τρόπους ανάδειξης της Φυλής, που στην Καστοριά αριθμεί 5.301 ζώα.
Ακολούθησε επίσκεψη στη Γεωργική Εταιρία Οπωροκηπευτικών, στην οποία μετέχουν 867 μηλοπαραγωγοί του νομού Καστοριάς, καθώς και αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών μήλων, τομάτας και κηπευτικών, ενώ απασχολούνται σήμερα σχεδόν 150 εργαζόμενοι. Με τον Πρόεδρο Δημοσθένη Μωυσίδη και μέλη του Δ.Σ. συζητήσαμε θέματα που τους απασχολούν και περιηγηθήκαμε στους χώρους της ΓΕΟΚ όπου γίνεται η διαλογή, η ταξινόμηση και συσκευασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ μήλων. Οι εξαγωγές της ΓΕΟΚ γίνονται κυρίως σε τρίτες χώρες και φθάνουν σχεδόν το 90% των προϊόντων της. Συνολικά στην περιοχή της Καστοριάς παράγονται σχεδόν 45.000 τόνοι, κυρίως κόκκινων μήλων, με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος.
Συνεργαζόμαστε για να πετυχαίνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό, ώστε περιοχές όπως η Καστοριά με μοναδική ποικιλομορφία, πλούσια και παραγωγικά εδάφη και κυρίως με τη δύναμη των ανθρώπων τους, να αναδεικνύονται ως περιοχές- πρότυπο στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τροφίμων.