Επιδόματα: Οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι ανατροπές - OlaDeka

Επιδόματα: Οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι ανατροπές

Τι θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες – Η επιδότηση Νοεμβρίου για το ρεύμα, το επίδομα θέρμανσης και το Fuel Pass που «κόπηκε»

Την ώρα που η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και η Κομισιόν αναζητεί ασμένως λύσεις για να «πέσουν» οι τιμές στην ενέργεια, η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται με τη στρατηγική των όσων ανακοινώθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά τα επιδόματα. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιδότηση ρεύματος για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και η υπουργική απόφαση για την επιδότηση θέρμνασης, με το φετινό κονδύλι να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, περιλαμβάνοντας και περισσότερους δικαιούχους.

«Όχι» για Fuel Pass 3

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «έκοψε» τη συζήτηση για την επίδοση ενός Fuel pass 3, «ψαλιδίζοντας» τις ελπίδες όσων ανέμεναν κάτι τέτοιο. «Δεν έχει τεθεί θέμα για Fuel Pass 3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις» .

Επιδότηση ρεύματος

Από εκεί και πέρα, κατά το επόμενο διήμερο αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει το ύψος των επιχορηγήσεων των λογαριασμών ρεύματος του Νοεμβρίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες αναμένεται να είναι στην περιοχή των 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των τελικών τιμών ρεύματος αναμένεται να διαμορφωθεί ανάμεσα στα 0,11 έως τα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που ξεκινούν από τα 0,35 και φτάνουν μέχρι τα 0,46 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το ύψος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος τότε οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι χαμηλότερες κατά 8% με 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Τον τρέχοντα μήνα η κιλοβατώρα κόστιζε στα νοικοκυριά από 0,12 μέχρι 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έρχεται το επίδομα θέρμανσης

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους και την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η ΚΥΑ θα ορίζει ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 -800 ευρώ ενώ όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο θα εισπράξουν επίδομα διπλάσιο επίδομα θέρμανσης το οποίο φθάνει έως 1.600 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους νέους δικαιούχους παραμένουν αμετάβλητα στα περυσινά επίπεδα, στα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.  Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ενώ για όλους τους δικαιούχους το  περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ και παραμένει στα 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα θα φτάνει μέχρι τα 1.600 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι. Περί τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά. Έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι για να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο. Θα λάβουν ως προκαταβολή  το ποσό που εισέπραξαν πέρυσι.  Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του περσινού επιδόματος σε σχέση με το φετινό επίδομα το οποίο είναι αυξημένο θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria