Εξοικονόμηση ενέργειας: Δεν εξετάζει η κυβέρνηση μειωμένο ωράριο στα καταστήματα τον χειμώνα

Αρχική » Ελλάδα » Εξοικονόμηση ενέργειας: Δεν εξετάζει η κυβέρνηση μειωμένο ωράριο στα καταστήματα τον χειμώνα


Ουδέποτε υπήρξε συζήτηση στην κυβέρνηση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό και κατά των αρχών ανταγωνισμού, ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος και το κάθε κατάστημα έχει το δικαίωμα να προγραμματίσει το δικό του ωράριο.

Τι ζητούν οι έμποροι

Σε κάθε περίπτωση η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι από την πλευρά των εμπόρων είναι να μειωθεί μέσα στον χειμώνα και ειδικά το απόγευμα για κάποιες ώρες, η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Το ενδεχόμενο αυτό βλέπει θετικά  ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αλλά και ο εμπορικός Σύλλογος Αθήνας συμφωνεί με όρους.

Αντίθετα, αρνητικές είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις -ελληνικές και ξένες- και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το θέμα έχει δημιουργήσει ήδη εντάσεις οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη ο προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης κάλεσε τις μεγάλες πολυεθνικές να… βάλουν πλάτη στις μικρότερες επιχειρήσεις και να  «αποδείξουν ότι ζουν σε αυτή τη χώρα».

Συνάντηση Γεωργιάδη με εκπροσώπους σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων

Το θέμα του ωραρίου θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων. 

Ο υπουργός θα βάλει στο τραπέζι μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της κατανάλωσης στην ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και βέβαια τον περιορισμό των αυξήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πιθανή μείωση κατά δύο ώρες του ωραρίου συνεπάγεται μείωση περίπου κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους. Το ζήτημα βέβαια είναι εάν με αυτήν την κίνηση περιοριστούν και κάποιες ανατιμήσεις που περνάνε σωρηδόν στα ράφια.

«Ναι» από τον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) έχει θέσει από μόνος τους και επίσημα θέμα μειωμένου ωραρίου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, ο ΕΣΘ προτείνει να μην ανοίγουν καθόλου τα καταστήματα τις Κυριακές και το ωράριο λειτουργίας να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

«Ναι» και από Αθήνα – Ποιους όρους βάζει

Παράλληλα, με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης εμφανίζεται θετικός υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε:

«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».

Αντιδρούν οι μεγάλες επιχειρήσεις

Η πρώτη αντίδραση από εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων (σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και ξένες πολυεθνικές) ήταν από επιφυλακτική έως άκρως αρνητική. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν, οι καταναλωτές έχουν μάθε ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να το αλλάξουν στις συνήθειές τους. Επίσης, αν περάσει η πρόταση θα σημάνει και μείωση της απασχόλησης σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ δεν διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές και η μόνη κατανάλωση ενέργειας έχει να κάνει με τα φώτα και τα κλιματιστικά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η μείωση του ωραρίου δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

Σκρέκας: Δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα

Πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα, αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια