Για τρίτη φορά ανάκληση προϊόντος Ελληνικής εταιρείας! Ανακοίνωση ΕΦΕΤ - OlaDeka

Για τρίτη φορά ανάκληση προϊόντος Ελληνικής εταιρείας! Ανακοίνωση ΕΦΕΤ

Ποια είναι η εταιρεία που… προκαλεί την τύχη της – Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια που ανακαλείται προϊόν της συγκεκριμένης εταιρείας

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημέρωσε τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης RASFF για την ανάκληση βασιλικού σε βαζάκι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Ο λόγος της ανάκλησης είναι η ανίχνευση σέλινου. Το σέλινο περιλαμβάνεται στη λίστα των αλλεργιογόνων ουσιών και η κατανάλωσή του συνιστά σοβαρό κίνδυνο για όσους είναι αλλεργικοί σε αυτό. Ο βασιλικός παρασκευάζεται από την εταιρεία τυποποίησης εισαγωγής και εμπορίας μπαχαρικών και αρωματικών φυτών, ειδών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ ΑΝ. & ΣΙΑ Ο.Ε.  με έδρα τον Ν. Μυλότοπο Πέλλας.

Σήμερα το μεσημέρι, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΕΦΕΤ (που ενημερώθηκε από την πύλη RASFF) ο οποίος ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του προϊόντος της συγκεκριμένης παρτίδας προκειμένου να διορθωθεί η επισήμανση ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε ανακληθεί κουρκουμάς της εταιρείας Κιοσόγλου, με την εμπορική ονομασία “Macao/Κουρκουμάς”, των 50 γραμμαρίων. Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ το προϊόν χαρακτηρίστηκε “νοθευμένο”  καθώς περιείχε σε υψηλές συγκεντρώσεις τα βαρέα μέταλλα  Μόλυβδο, Χρώμιο και Υδράργυρο. Η εταιρεία είχε προμηθευτεί τον κουρκουμά από την Ινδία. Επίσης πριν από ένα περίπου χρόνο ο ΕΦΕΤ είχε προβεί σε ανάκληση προϊόντος της εταιρείας Κιοσόγλου: Ανακλήθηκε μίγμα μπαχαρικών το οποίο κρίθηκε μη ασφαλές διότι περιείχε γλουτένη γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ενός ή περισσοτέρων δημητριακών με γλουτένη, ενώ στον κατάλογο των συστατικών δεν υπήρχε κανένα από τα εν λόγω δημητριακά.

Στην τωρινή ανάκληση η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρει ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, στο πλαίσιο των επίσημων ελέγχων που διεξάγουν στην αγορά, έχουν προβεί σε δειγματοληψία των πιο κάτω προϊόντων, στα οποία, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανιχνεύθηκε σέλινο, χωρίς αυτό να αναγράφεται στον κατάλογο των συστατικών, κατά παράβαση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τη σήμανση των τροφίμων.

Το σέλινο συγκαταλέγεται στις αλλεργιογόνες ουσίες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργική αντίδραση, σε άτομα που είναι αλλεργικοί σε αυτό.

 1. Ονομασία Τροφίμου: Βασιλικός
 2. Εμπορική επωνυμία: Macao
 3. Χρονική ένδειξη: ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ: 31/12/2024
 4. Αρ. Παρτίδας: LΟΤ. 2002
 5.  ΒΑΡΟΣ: 40g
 6. ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ: ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ ΑΝ. & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ν. ΜΥΛΟΤΟΠΟΣ ΠΕΛΛΑΣ Συσκευασία: ΓΥΑΛΙΝΗ ΣΦΡΑΓΙΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Επίσης στην Κύπρο εντοπίστηκε σέλινο και σε αλεσμένο δυόσμο προέλευσης Αιγύπτου. Το προϊόν τα στοιχεία του οποίου ακολουθούν, ανακλήθηκε από τις Κυπριακές Αρχές.

 1. Ονομασία Τροφίμου: ΔΥΟΣΜΟΣ ΑΛΕΣΜΕΝΟΣ – GROUND MINT
 2. Εμπορική επωνυμία: CARNATION SPICES
 3. Χρονική ένδειξη: Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31/03/2026
 4. Αρ. Παρτίδας: L290822
 5. ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ: 165g
 6. Χώρα Προέλευσης: Αίγυπτος
 7. Συσκευάζεται από: ΓΕΟΧΑΚΟ ΛΤΔ
 8. Συσκευασία: ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά τις εταιρείες που διακινούν το εν λόγω προϊόν στην κυπριακή αγορά, με οδηγίες για άμεση ανάκληση/απόσυρσή όλων των ποσοτήτων της συγκεκριμένης παρτίδας. Επειδή όμως, ενδέχεται κάποια ποσότητα των εν λόγω παρτίδων να βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών που παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση στην κατανάλωση σέλινου, αυτοί προτρέπονται όπως αποφύγουν την κατανάλωσή τους και να τα επιστρέψουν στους χώρους από όπου τα αγόρασαν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria