Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας - OlaDeka

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

«Δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εξελέγη από τα μέλη των Τόρις και παρατούμαι», τόνισε.

Με μια λιτή δήλωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της από πρωθυπουργός.

H ίδια τόνισε πως η ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια εποχή «μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας». «Δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εξελέγη από τα μέλη των Τόρις και παρατούμαι», τόνισε.

Η Liz Truss συνέχισε λέγοντας ότι συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Sir Graham Brady και συμφώνησαν ότι θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας εντός της επόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.

H Τρας είναι η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σκηνές χάους στη Βουλή – Βουλευτές κλαίγανε

Σημειώνεται πως χτες εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στη Βουλή, σε ψηφοφορία που έφεραν οι Εργατικοί για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) προκειμένου να εξορύσσεται σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή πειθαρχίας σαν να ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες για Συντηρητικούς να τραβάνε με το ζόρι τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της πρότασης. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νέους βουλευτές που έκλαιγαν εξαιτίας της πίεσης που ασκούνταν σε αυτούς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τόσο η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία αλλά και ο αναπληρωτής της φαίνεται σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες ότι ήθελαν να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Ωστόσο στη μία μετά τα μεσάνυχτα η Ντάουνινγκ Στρiτ έστειλε ενημέρωση ότι και η επικεφαλής Γουέντι Μόρτον και ο αναπληρωτής της Γκρεγκ Γουίτακερ είναι στη θέση τους.

Το χάος προκλήθηκε κατά παρόντες, όταν η κυβέρνηση άλλαξε την εντολή πειθαρχίας καθώς η αποχή ήταν μεγάλη για να μην πληγεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Η διπλή εντολή προκάλεσε κομφούζιο. Μέσα σε αυτό ούτε η ίδια η Λιζ Τρας δεν ψήφισε. Ούτε η Τερέζα Μέι, ούτε ο πρόσφατα αποχωρήσας υπουργός οικονομικών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria