Φοιτητική κατοικία: Πέταξαν 44% οι τιμές σε μια 5ετία – Ποια είναι η φθηνότερη φοιτητούπολη

Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών – Καταστήματα, εμπορικά κέντρα και γραφεία χαμηλών προδιαγραφών οι “χαμένοι”

Αθήνα είναι η πόλη με της υψηλότερες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση ενοικίων την τελευταία πενταετία, που φθάνει στο 53,10%! Στον αντίποδα, ο Βόλος είναι η φοιτητούπολη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017, οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε όλη την Ελλάδασε ποσοστό 44,4%. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι (2021) είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%,σύμφωνα με έρευνα από την εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών, Geoaxis.

Φοιτητικά διαμερίσματα, αποθήκες, Logistic Centers και οίκη ευγηρίας τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα

Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

Ο ρόλος των Airbnb

Η έρευνα διαπιστώνει ότι εξακολουθεί να καταγράφεται συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις 6 περιοχές μελέτης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή), φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά.

Αναλυτικά:

  • Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένουμε να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού.
  • Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα- του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.
  • Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.
  • Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα “φοιτητικών εστιών”, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Μεσοπρόθεσμη Τάση – Πρόβλεψη

“Η διατήρηση της ανόδου των μισθωτικών αξιών των φοιτητικών διαμερισμάτων λόγω περιορισμένης προσφοράς αποτελεί από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη η οποία θα απασχολεί όλο και περισσότερο εγχώριες ΑΈΈΑΠ και επενδυτές τα αμέσως επόμενα χρόνια” παρατηρεί ο κ. Γιάννης Ξυλάς  διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria