Σε δύο βασικά πεδία -τη διπλωματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και την ανακούφιση της μεσαίας τάξης- αναμένεται να επικεντρώσει τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, που μετά από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ξεκινάει να θέτει επί τάπητος τις επόμενες προτεραιότητές της.
Οι συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις των Τούρκων αξιωματούχων, που πλέον θυμίζουν περισσότερο πολεμικές ιαχές παρά πολιτικές τοποθετήσεις, αναγκάζουν την Αθήνα να αναδείξει για ακόμη μια φορά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε διεθνές επίπεδο.
Η αρχή έγινε ήδη με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει την πλήρη στήριξη του Γάλλου προέδρου απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας.
Το εν λόγω τετ-α-τετ, συνδυαστικά με την παράδοση των δύο πρώτων αναβαθμισμένων F-16 στην Αθήνα, πυροδότησαν ένα νέο «γύρο» εμπρηστικών δηλώσεων από την Άγκυρα, με αξιωματούχους να «προτρέπουν» την Ελλάδα να μην παρασύρεται από τρίτους.
Σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε πως μέχρι τώρα θέμα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά δεν έχει τεθεί ποτέ.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η εμπρηστική ρητορική εγκλωβίζει την Τουρκία και την κοινή γνώμη της, εξηγώντας παράλληλα πως από την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει προβεί σε κινήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεννόησης.
Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ενώ προς το τέλος της εβδομάδας, στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές επίσημα οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη, εκτιμάται πως θα υπάρξουν σημαντικά τετ-α-τετ.
Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει φυσικά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμμέσως έχει δηλώσει πως θα συζητήσει το θέμα των «ελληνικών μαξιμαλιστικών θέσεων», όπως το έθεσε, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών.
«Αντί να μιλούν απευθείας (οι Έλληνες) με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε μια παρένθεση και μιλάμε με αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι αρχίζουν και το αντιλαμβάνονται και αυτοί» δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.
Και συνέχισε:
«Παράλληλα βέβαια στήνουν βάσεις. Η Αμερική τα κάνει αυτά. (…) Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των ΟΗΕ, θα αναφέρω αυτά τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ. Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις (της Ελλάδας) που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των θαλασσίων δικαιοδοσιών. Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί αυτά να τα χωνέψει».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει να θέσει θέμα ελληνικής προκλητικότητας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάτι που τελικώς δεν έπραξε.
Διπλωματικές κινήσεις και σε Πράγα και Βρυξέλλες
Οι διπλωματικές προσπάθειες ανάδειξης της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να συνεχιστούν και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ) στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.
Στην εν λόγω Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν πολλές χώρες -Ελβετία, Ισλανδία, Αλβανία, Γεωργία, Μολδαβία και Αζερμπαϊτζάν– ενώ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας αναμένεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του.
Κατά πληροφορίες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποκλείεται να επιδιώξουν να πετύχουν ένα είδος διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα -ακόμη και αν δεν υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.
Σε αντίθεση με την Αθήνα που τακτικά διαμηνύει πως επιθυμεί να είναι ανοιχτές οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό -το γνωστό «Μητσοτάκης γιοκ».
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να βρεθεί στην ελληνική ατζέντα ξανά προς το τέλος του Οκτωβρίου και πιο συγκεκριμένα στις 20-21 του μηνός όταν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει επί τάπητος και το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.
Το «φόκους» στη μεσαία τάξη
Παρότι τα ελληνοτουρκικά έχουν εξελιχθεί σε έναν… πάγιο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνά πως η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ο δύσκολος χειμώνας που ξεκινά δεν θα αφήσει αλώβητη τη μεσαία τάξη της Ελλάδας, που θα «γονατίσει» από την ενεργειακή ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων.
Και παρότι έχει ήδη θεσμοθετηθεί μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξεχνά και το συγκεκριμένο ακροατήριο, που αναμένεται να αποτελέσει «βαρόμετρο» στις επόμενες εκλογές.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που μεγάλο μέρος των οικονομικών μέτρων αφορούν και τη μεσαία τάξη, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η χορήγηση στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στο δημόσιο.
Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, αναδεικνύει τακτικά πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση που θα εξομαλυνθεί σταδιακά ενώ υπερτονίζει ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα.
Παράλληλα, κοιτώντας προς τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση διαμηνύει σε τακτά χρονικά διαστήματα πως κανένα νοικοκυριό δεν θα αφεθεί στη μοίρα του και πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο καιρό χρειαστεί -με βάση, φυσικά, τα δημοσιονομικά περιθώρια.