Επίδομα θέρμανσης: Στα 350 ευρώ αυξάνεται το ποσό βάσης – Ποιοι θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα θέρμανσης, ασφαλιστικές εισφορές, επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» και του «Τουρισμός για όλους», αγροτική επιδότηση, κίνητρα στην ενέργεια και φθηνή στέγη

Παρεμβάσεις σε έξι πυλώνες με στόχο τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. 

Οσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, καλύπτοντας συνολικά 1,3 εκατ. πολίτες. Συγεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνεται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι το εισόδημα για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Παράλληλα, το ποσό βάσης για τον υπολογισμό με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

Παράλληλα διπλάσιο θα είναι το επίδομα για τους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, με το ποσό της βαθμοημέρας να ορίζεται στα 700 ευρώ.

Επίσης, έρχεται οριζόντια μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιταγή ακρίβειας

Αναφορικά με την επιταγή ακρίβειας, που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της «Η», καθώς αυξάνεται το εισοδηματικό όριο για τους συνταξιούχους.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, θα δοθεί εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι:

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο,
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμΕΑ.
  • Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών/ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση.

Συνολικά, συνεπώς, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

ΑΕΠ

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, έγινε γνωστό ότι εφέτος θα έχουμε μία υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ το οποίο θα διαμορφωθεί σε περίπου 205 δισ. ευρώ ενώ αναφέρθηκε ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% στα τέλη του 2022, παραμένει, παρά τις αυξημένες δαπάνες για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ η πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του χρέους Γενικής κυβέρνησης επίσης παραμένει σε ισχύ και θα φτάσει κάτω από τα επίπεδα του 2019.

– Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Αυξάνεται κατά 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος με συνολικό επιπλέον κόστος 140 εκατ.

– Επιδότηση Αγροτών: Αφορά 250.000 αγρότες ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους λιπασμάτων. Το κονδύλι ανέρχεται στα 60 εκατ.

– Επιδότηση Κτηνοτρόφων: Αφορά 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, με συνολικό κόστος 89 εκατ. ευρώ.

– Μειωμένος ΦΠΑ: Επεκτείνεται έως το Ιούνιο του 2023, ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

– Φωτοβολταϊκά: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

– Οικοδομή ΦΠΑ: Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024

– Κατώτατος μισθός: Νέα ή 3η στην σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου του 2023. Εφαρμογή από τον Μάιο.

– Μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο της μονιμοποίησης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων.

– Εισφορά Αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο θα περιλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

– Τέλος Επιτηδεύματος: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν το μέσο όρο πλήρους απασχόλησης εργαζομένων κατά ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο.

– Συμβάσεις: Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

– Επίδομα μητρότητας: Επέκταση επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες από το 2023.

– Εισφορά: Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

– Ένοπλες Δυνάμεις: ‘Αμεση διευθέτηση, μέρους των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Μισθολόγιο ΕΣΥ: Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης.

– Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων: Αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

– Συντάξεις: Αύξηση κύριων συντάξεων το 2013. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

– Φοιτητικό επίδομα: Αυξάνεται από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης στα 1.500 ευρώ.

– Στέγη: Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή».

– Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024

Σκυλακάκης: Ολα τα μέτρα είναι προσεκτικά κοστολογημένα

«Το σύνολο των μέτρων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι προσεκτικά κοστολογημένο. Οι πόροι για την υλοποίηση αυτών των μέτρων προκύπτουν από την καλή πορεία της οικονομίας», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε:

Επίδομα θέρμανσης

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρσι. Υπολογίζουμε σε 300 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τη δυναμική που εξελιχθεί. Στο επίδομα θέρμανσης δίνουμε κίνητρα, για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο, το οποίο έχει πάρα πολύ ακριβή τιμή, αυτή τη στιγμή. Η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή, αφορά το φετινό επίδομα, δεν είναι κάτι μόνιμο και αφορά στη συγκεκριμένη συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας.

Το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση αυτή, είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που, κατά κύριο λόγο, θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες. Και ο λόγος που το κάνουμε αυτό, είναι ότι αυτοί που είναι στον ηλεκτρισμό καταναλώνουν -κατά βάση- ως οριακό καύσιμο το φυσικό αέριο. Στη διάρκεια του χρόνου έχουμε τις άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή τα υδροηλεκτρικά, τις ΑΠΕ, τους λιγνίτες. Το φυσικό αέριο, συμπληρώνει το ενεργειακό μίγμα του ηλεκτρικού -γιατί είναι το πιο ευέλικτο καύσιμο.

Συνεπώς, όταν έρχεται η ώρα να θερμανθείς με ηλεκτρισμό, χρησιμοποιείς, στην πραγματικότητα, κατά κύριο λόγο φυσικό αέριο. Και είναι πάρα πολύ ακριβό. Kαι είναι πολύ ακριβό και για την εθνική οικονομία. Δηλαδή, μας προκαλεί πολύ σημαντική ζημιά. Για να έχετε μια αίσθηση, όταν το φυσικό αέριο είναι αυξημένο κατά 10 φορές, όπως σήμερα το πρωί, θα κόστιζε εάν ήταν βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό είναι το κόστος του φυσικού αερίου, σήμερα. Γι’ αυτό και δίνουμε αυτό το κίνητρο, σ’ αυτούς που είναι σε ηλεκτρισμό, αν είναι σε πολυκατοικίες που έχουν λέβητες και μπορούν να έχουν θέρμανση κεντρική, να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν, φέτος, αυτή τη χρονιά ειδικά, λόγω των ακραίων τιμών, πετρέλαιο.

Μισθολογικά Δημοσίου

Σε σχέση με τα μισθολογικά του Δημοσίου, θα ήθελα να πω δυο λόγια αναφορικά με την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Εδώ, οι παρεμβάσεις αφορούν, κατά ένα μέρος, αύξηση του βασικού μισθού κατά 5%, την αύξηση του επιδόματος της νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και την αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Εδώ, είναι σημαντικό ότι το επίδομα νοσοκομειακής

απασχόλησης δεν θα συγχωνευτεί με την προσωπική διαφορά, δηλαδή όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, θα δουν την αύξηση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης. Μιλάμε για 20.000 γιατρούς του Ε.Σ.Υ. και η μεσοσταθμική αύξηση – όπως προαναφέρθηκε – είναι 10%, περίπου 200-300 ευρώ και αυτό μας κοστίζει 53 εκατ. ευρώ.

Συνοψίζοντας, όλες οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν, με τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, και της σοβαρότητας που έχει η δημοσιονομική πολιτική. Στο δημοσιονομικό μας σχεδιασμό, έτσι όπως είναι αυτή η περίοδος της ακραίας αβεβαιότητας, ακολουθούμε δύο αρχές:

Η πρώτη είναι ότι λαμβάνουμε μέτρα, με βάση τις άμεσες ανάγκες και αποφεύγουμε να δεσμευτούμε σε μέτρα που έχουν πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και μπορούν να ανατραπούν από τις εξελίξεις. Διότι, δεν ξέρεις σ’ αυτές τις περιόδους αβεβαιότητας εάν μία υπόθεση που κάνεις, μπορεί να ανατραπεί από τη μία ημέρα στην άλλη. Θυμίζω ότι το φυσικό αέριο, πριν από 10 ημέρες, ήταν στα 340 ευρώ η μεγαβατώρα. Σήμερα, είναι στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα. Μπορεί, σε 10 ημέρες να είναι στα 250 ή στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα νούμερα είναι τεράστια. Έχουν σοβαρή επίπτωση ακόμη και στο ίδιο το ΑΕΠ της χώρας, 100 ευρώ η μεγαβατώρα επηρεάζει κατά 7 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή αλλάζουν, στην ουσία, το μακροοικονομικό σχεδιασμό. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις -όσο υπάρχει αυτή η ακραία αβεβαιότητα- διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ευελιξία της πολιτικής.

Η δεύτερη αρχή που ακολουθούμε είναι ότι κάνουμε ένα συντηρητικό σχεδιασμό, δηλαδή διαλέγουμε το δυσμενέστερο, ρεαλιστικό σενάριο και δεν κάνουμε αισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες προβλέψεις, διότι σε περίπτωση ανατροπής τους, κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό. Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε θετικότερες εξελίξεις – όπως είχαμε με την ανάπτυξη – τότε μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, προσθέτοντας πόρους, που χρειάζεται η κοινωνία – εκεί που τους χρειάζεται η κοινωνία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria