Οι επενδύσεις ήταν ένα από τα βασικά «χαρτιά» του προεκλογικού αγώνα του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 2019, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προς τους στρατηγικούς επενδυτές διεθνούς φήμης.
Έτσι, στον «μπλε φάκελο» που έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο πρώτο, μετά τις εκλογές, υπουργικό συμβούλιο, η προσέλκυση επενδυτών διεθνώς αναγνωρίσιμων brands ήταν πολύ ψηλά στη λίστα των υποχρεώσεών του ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οι λόγοι όχι τόσο ουσίας, όσο επικοινωνίας, όπως αποδεικνύεται με την περίπτωση της Microsoft, του 3ου πιο αναγνωρίσιμου brand στον πλανήτη.
Τον Οκτώβριο του 2020 στήθηκε, για όσους δεν θυμούνται, φιέστα στο Μουσείο της Ακρόπολης, με αφορμή την επικείμενη δημιουργία Data Center στην Αττική από τον κολοσσό της Microsoft.
«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα υλοποιηθούν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων, οι εκτάσεις των οποίων είχαν ήδη βρεθεί στην Αττική.
«Η επένδυση σε αυτήν τη συγκυρία αντανακλά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην φιλοσοφία που διαπνέει τη σημερινή κυβέρνηση και την αισιοδοξία που τρέφει για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας», ανέφεραν, τότε, διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου.
Δύο χρόνια μετά οι εργασίες για την κατασκευή του Data Center βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά. Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σε συνέντευξη Tύπου παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό.
Αναφερόμενος στα σχέδια της εταιρείας, είπε, πως από τον Οκτώβριο του ’20 μέχρι και σήμερα έχει γίνει ένα βήμα. Ποιο είναι αυτό; Η αγορά μίας έκτασης στα… Μεσόγεια.
Και το καλύτερο; Δεν υπάρχουν ακόμη οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Ούτε τα θεμέλια, δηλαδή, δεν έχουν μπει.
Ο κ. Μιχαλόπουλος απέφυγε μάλιστα να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, κάνοντας λόγο για μελετημένα και προσεκτικά βήματα, εκτιμώντας πως σε βάθος τριετίας το Data Center θα καταστεί λειτουργικό.
«Υπάρχουν πάντοτε εξωτερικά εμπόδια, κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γίνει ένα σωστό χρονοδιάγραμμα εξαιτίας των άγνωστων και απρόβλεπτων παραγόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, το σίγουρο είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε και να προχωρήσουμε 100% το project», σημείωσε.
«Κατά το παρελθόν στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί έργα, τα οποία στη συνέχεια δεν έγιναν ποτέ. Αντίθετα, εμείς εργαζόμαστε σε αυτό το πλάνο. Έχουμε ήδη βρει τους καλύτερους συνεργάτες και κινούμαστε, κάνοντας προσεκτικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι να μη γίνει κανένα λάθος, δηλαδή για παράδειγμα να αγοράσεις το λάθος οικόπεδο ή να μην έχεις προβλέψει τη σωστή παροχή ενέργειας», συνέχισε.
Στο ίδιο έργο θεατές και με την επένδυση της Google;
Μια αντίστοιχη εκδήλωση έγινε σήμερα, αυτή τη φορά στο «Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», όπου παρουσιάστηκαν τα επενδυτικά σχέδια της Google για την Ελλάδα. Το 2ο πιο αναγνωρισμένο brand του πλανήτη προτίθεται να επενδύσει στον τομέα του cloud στη χώρα μας, δημιουργώντας «20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αποφέροντας σχεδόν 2 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Θα μείνει κι αυτή η επένδυση στα χαρτιά, όπως η αντίστοιχη της Microsoft;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Δεδομένης όμως και της μεγάλης στασιμότητας που παρατηρείται στην επένδυση της Μicrosoft, που διαφημίστηκε τόσο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή της Google θα υλοποιηθεί άμεσα;
Μήπως απλά πρόκειται για άλλο ένα επικοινωνιακό σόου;