Tα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, παρουσιάστηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες: η στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια τριπλή ενεργειακή κρίση με κύριο χαρακτηριστικό τις «ιλιγγιώδεις τιμές στο φυσικό αέριο».
«Η Ελλάδα θα ζητήσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ γενναίες αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο εύρος και το μέγεθος της κρίσης. Είναι κοινή παραδοχή ότι η Ευρώπη καθυστέρησε δραματικά, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν», πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.
Σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, θα ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% και μακροπρόθεσμα για μείωση στο 30%, μέχρι το 2030. Επίσης, θα υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο ενώ θα διοριστεί σε κάθε υπηρεσία ένας «ενεργειακός υπεύθυνος» για τον έλεγχο των κτιρίων και των εγκαταστάσεων, με μια σειρά ανάλογων καθηκόντων. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα θεσπίσει κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων.
Ο κ. Σκρέκας προχώρησε και σε συστάσεις προς τους εργαζόμενους – όπως το να μην γίνεται άσκοπη χρήση των κλιματιστικών και να σβήνουν τα φώτα φεύγοντας από την υπηρεσία – ενώ ανακοίνωσε και ότι την Δευτέρα 12/9 ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σκρέκας προτείνει επίσης:
- Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
- Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
- Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
- Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.
- Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
- Σκίαση όπου απαιτείται.
- Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
- Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας.
- Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.
Ο ενεργειακός υπέθυνος
Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο θέμα του ενεργειακού υπεύθυνου σημειώνοντας ότι οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να δηλώσουν στην πλατφόρμα ποιος θα είναι αυτό. Οι φορείς του δημοσίου που θα πετύχουν τους στόχους, θα επιβραβευτούν μέσω ενίσχυσης του λογαριασμού τους.
Μετά από δύο μήνες από τους συνολικά 2495 φορείς του δημοσίου αυτοί που έχουν ορίσει τον υπεύθυνο είναι 221.
Εκτός από τα κίνητρα για τους φορείς που πιάνουν τους ενεργειακούς στόχους εξετάζεται να υπάρξουν και κυρώσεις. Όπως είπε ο κ. Βορίδης θα εξετάσουμε εάν οι φορείς του Δημοσίου θα ενταχθούν στον προγραμματισμό προσλήψεων εάν δεν προχωρήσουν στον προγραμματισμό που έχουμε ανακοινώσει. Ακόμα στον κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί.
Bonus και στόχοι
Τη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, που αναφέρθηκε επίσης σε «κυρώσεις» σε δημόσιους φορείς που δεν επιτυγχάνουν τον στόχο. Όπως είπε:
- Για όσο καιρό ο φορέας δεν συμμορφώνεται, δεν ορίζεται ενεργειακός υπεύθυνος ή δεν συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία στην πλατφόρμα, δεν θα λαμβάνονται υπόψιν αιτήματα χρηματοδότησης ή στήριξης του συγκεκριμένου φορέα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος.
- Για τους δήμους όπου ο στόχος μείωσης του 10% – μέσω του φωτισμού- δεν επιτυγχάνεται το κράτος δεν θα τους ενισχύει οικονομικά για το ενεργειακό κόστος όπως έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2021.
- Το bonus που έχει θεσπιστεί ως κομμάτι της αξιολόγησης στο Δημόσιο δεν θα αποδίδεται εάν δεν «πιάνονται» οι στόχοι
- Όσοι φορείς καταφέρουν να ξεπεράσουν τον στόχο και να φτάσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας 15%, θα δίνεται ακόμα ένα 5%
- Θα δημιουργηθούν ομάδες με ενεργειακούς αναλυτές για την ενημέρωση των ενεργειακών υπευθύνων και εργαζομένων, και ένα help desk. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης όλα τα μέτρα είναι απόφαση του πρωθυπουργού.