Με επίκεντρο τη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου και την έκρηξη των τιμών του, η ενεργειακή κρίση πλήττει μία σειρά κλάδων στην Ευρώπη, από τις βιομηχανίες λιπασμάτων έως τις ζυθοποιίες που δεν μπορούν να προμηθευθούν το αναγκαίο για την παραγωγή τους διοξείδιο του άνθρακα.
Η βελγική ζυθοποιία αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο διακοπής της παραγωγής της για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα
Από τα γερμανικά θερμοκήπια ντοματών έως τα σουηδικά αρτοποιεία, η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αρχίζει να πλήττει κλάδους πέρα από αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Ο αντίκτυπος στην προσφορά τροφίμων και ποτών πιθανότατα θα ενταθεί καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και τα νοικοκυριά θα χρειάζονται θέρμανση, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε δύσκολες αποφάσεις.
Μειωμένη παραγωγή αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα
Η ζυθοποιία Huyghe, που βρίσκεται στο βελγικό χωριό Melle, εξέτασε το ενδεχόμενο να διακόψει την παραγωγή λόγω του 13πλασιασμού της τιμής του υγρού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιεί για να κάνει τις μπύρες να αφρίζουν.
Ο Alain De Laet, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, δήλωσε ότι τα αποθέματά του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να εξαντληθούν αυτή την εβδομάδα και να την αναγκάσουν σε διακοπή λειτουργίας για πρώτη φορά από το 1906, εκτός εάν υπάρξει προσφορά από έναν προσωρινό προμηθευτή.
Τα προβλήματα της βελγικής ζυθοποιίας προκλήθηκαν από μια αλυσίδα εξελίξεων που δείχνουν πόσο διασυνδεδεμένη είναι η οικονομία της Ευρώπης. Ο νορβηγικός γίγαντας λιπασμάτων, Yara International, σταμάτησε την παραγωγή αμμωνίας σε εργοστάσιό του στην Ολλανδία. Αυτό με τη σειρά του έπληξε την προμηθεύτρια της Huyghe, Nippon Gases, η οποία απαιτούσε 3.350 ευρώ για έναν τόνο CO2 αντί 250 ευρώ προηγουμένως.
Πρόβλημα έχει και η Carlsberg
Η Huyghe δεν είναι η μόνη ζυθοποιία με προβλήματα. Η Carlsberg δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να «μειώσει σημαντικά» ή να σταματήσει την παραγωγή μπύρας στην Πολωνία λόγω έλλειψης υγρού CO2. Μια σειρά άλλων Βέλγων ζυθοποιών επηρεάζονται επίσης από το πρόβλημα αυτό και οι ανησυχίες για την εξάπλωσή του αυξάνονται.
«Πριν από μερικούς μήνες, η βιομηχανία λειτουργούσε σαν ελβετικό ρολόι», δήλωσε ο Krishan Maudgal, επικεφαλής της Βελγικής Ένωσης Ζυθοποιών. «Λόγω της νέας κατάστασης με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, έχει καταρρεύσει στην αλυσίδα αξίας».
Αδρανές το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου αμμωνίας
Η αμμωνία, η οποία παράγεται με φυσικό αέριο, έχει πληγεί σκληρά από την αύξηση των τιμών που πυροδότησε η κίνηση της Ρωσίας να περικόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ένα κύμα διακοπών λειτουργίας έχει αφήσει τουλάχιστον το 50% της παραγωγικής ικανότητας του κλάδου ανενεργό, δημιουργώντας κρίση στα λιπάσματα αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που είναι παράπλευρο προϊόν της διαδικασίας.
Τα γερμανικά θερμοκήπια
Για τη γερμανική εταιρεία, Wittenberg Gemuse, η διακοπή της παραγωγής αμμωνίας είχε επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια της θέρμανσης και του ζεστού νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία των θερμοκηπίων της.
Η εταιρεία που καλλιεργεί ντομάτες, φράουλες και πιπεριές βασίζεται στην εταιρεία SKW Piesterit για θέρμανση και CO2, αλλά έμεινε ξεκρέμαστη όταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και ουρίας της Γερμανίας σταμάτησε την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα.
«Χωρίς θέρμανση, τίποτα δεν λειτουργεί εδώ», δήλωσε ο Kevin van IJperen, διευθυντής της εγκατάστασης, «Ήμασταν ακόμα τυχεροί καθώς οι θερμοκρασίες ήταν ήπιες την τελευταία εβδομάδα. Αν αυτό είχε συμβεί αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είχαμε τεράστιες απώλειες», πρόσθεσε.
Η διακοπή λειτουργίας της SKW, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για ένα διάσωσης, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους για την οικονομία της Γερμανίας. Η εταιρεία καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησης της Γερμανίας για AdBlue, ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται για να κάνει την εξάτμιση των οχημάτων ντίζελ λιγότερο επιβλαβή. Μια έλλειψη θα μπορούσε να αναγκάσει τα φορτηγά φορτηγά να εγκαταλείψουν τους δρόμους.
Πρόβλημα και με τα αρτοποιεία
Στη Σουηδία, το Pagen, ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της χώρας, ενώθηκε με άλλους παραγωγούς τροφίμων για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την προμήθεια τροφίμων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τους κινδύνους διακοπών ρεύματος.
Στο Βέλγιο, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει από το φαινόμενο ντόμινο που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.
«Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου είναι το βασικό πράγμα», είπε σε συνέντευξή του. «Αν το κάνεις σωστά, πολλά από τα άλλα πράγματα είναι στην πραγματικότητα λιγότερο σημαντικά, γιατί αυτό είναι το θέμα αιχμής», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Bloomberg