Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ''5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς'' - OlaDeka

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ”5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς”

“Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλους τους συμμετέχοντες, οικοπαραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και μουσικούς που στήριξαν με την παρουσία τους την 5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς, την Αντιπεριφέρεια, την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, τον Αιγίλοπα και φυσικά όλους και όλες εσάς που μας επισκεφθήκατε, συμμετείχατε στα εργαστήρια και στις συζητήσεις μας και συμβάλλατε σε μία πολύ όμορφη γιορτή!”

Η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Αυγούστου για πέμπτη χρονιά. Σε μία αρκετά δύσκολη περίοδο για όλους, φέτος στη γιορτή καταφέραμε να συμμετέχουν 25 εκθέτες, από τους οποίους οι μισοί περίπου ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ενώ οι υπόλοιποι από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο. Πέρα από τους παραγωγούς και τους χειροτέχνες, στην έκθεση συμμετείχαν συλλογικότητες, φορείς και συνεργατικά εγχειρήματα από Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Βόλο που παρουσίασαν το έργο τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες – οικοπαραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και μουσικούς –  που στήριξαν για άλλη μια φορά την προσπάθειά μας να διαδώσουμε μέσω της γιορτής αυτής την ανάγκη για καθαρή τροφή, για φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο καλλιέργεια της γης και φυσικά για συνεργατικότητα.

Παράλληλα με την έκθεση οικολογικών προϊόντων, υπήρχαν εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες καθώς και δράσεις για τους μικρούς μας φίλους. Εργαστήρια χαρακτικής, ζωγραφικής, καλαθοπλεκτικής, κατασκευής κερομάντιλων, παραμυθοπαιχνίδια! Μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν στις δράσεις μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μουσική παράσταση κουκλοθέατρου και μια θεατρική αφήγηση παραμυθιού. Επίσης, μάθαμε για τη συλλογή, την καλλιέργεια και την αποξήρανση βοτάνων, γνωρίσαμε την ιστορία της μπύρας και πως παρασκευάζονται τα διάφερα είδη της και φυσικά για ακόμη μία χρονιά ζυμώσαμε το δικό μας ψωμί!

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της σε ζητήματα που αφορούν τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την αρκούδα και τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση συνάντησης με ένα τέτοιο ζώο. Επιπλέον, αναλύσαμε τι σημαίνει να ζούμε δίπλα σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000, τι γίνεται για τη διαχείρισή της αυτή τη στιγμή και πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ένα φλέγον θέμα που συζητήσαμε είναι τι γίνεται με τα σιτηρά και την τροφή μας και πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την επισιτιστική κρίση που βιώνουμε.

Τη γιορτή αγκάλιασε για άλλη μια χρονιά ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, προσφέροντας την υποστήριξή τους στη διοργάνωση, και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό. Ευχαριστούμε επίσης την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που φιλοξένησε και φέτος τη γιορτή στον χώρο της, καθώς και τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία, που υποστήριξε κι αυτός με τη σειρά του την προσπάθεια αυτή. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε και τα τοπικά και μη μέσα ενημέρωσης που διέδωσαν με τον τρόπο τους τη διοργάνωση της γιορτής και ενίσχυσαν την επισκεψιμότητα της.

Τέλος, ήταν χαρά μας που είδαμε μικρούς και μεγάλους από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Δυτ. Μακεδονίας να επισκέπτονται τη γιορτή μας. Μια γιορτή για την οικολογία, για τον σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, μια συνάντηση οικοπαραγωγών και καταναλωτών! Συζητήσεις, ανταλλαγές ιδεών και απόψεων, συμμετοχές σε δράσεις, σεμινάρια και ομιλίες, γευστικές απολαύσεις φυσικών προϊόντων και βεβαίως μουσικές βραδιές συνθέτουν την εμπειρία που βίωσαν οι επισκέπτες, οι συμμετέχοντες αλλά και οι διοργανωτές της γιορτής. Ευχόμαστε να ανταμώσουμε και του χρόνου ακόμα περισσότεροι!

Οικοτρόπιο

Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria