Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και αφορούν τη φοιτητική στέγη - OlaDeka

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και αφορούν τη φοιτητική στέγη

Επίκαιρη Ερώτηση

προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και αφορούν τη φοιτητική στέγη

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με πολλά και χρόνια προβλήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της στέγασης των φοιτητών. Το θέμα της στέγασης αφορά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη από τον τόπο κατοικίας τους. Χαρακτηριστική είναι η ανυπαρξία φοιτητικών εστιών σε 6 ΑΕΙ της Αττικής και συνολικά σε 17 πόλεις της χώρας που έχουν φοιτητές. Ο συνολικός αριθμός των κλινών στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας φτάνει μόλις τα 2.262 όταν οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 262.686, εκ των οποίων μέχρι τα ν+2 έτη σπουδών οι 127.246.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι εμφανείς. Την ίδια στιγμή που δίνονται 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους, στους φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο νοίκι δίνονται μόλις 83 ευρώ το μήνα και μάλιστα εκ των υστέρων.

Η κυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτα ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος διαβίωσης όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας, ενώ το κόστος στέγασης σε σχέση με πέρσι έχει αυξηθεί κατά 30,9%, παίρνοντας υπόψη και τις αυξήσεις – φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών, όπως διεκδικούν και οι φορείς τους. Να παρθούν μέτρα για να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους χιλιάδες φοιτητές, όπως να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί και να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Όπως και να ενισχυθεί ουσιαστικά η φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση κ.α).

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επισκευή και ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους. Να δοθεί κονδύλι για την ανέγερση νέων δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια, αξιοποιώντας τις υποδομές που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των ΑΕΙ, των δήμων και του δημοσίου.

– Να εξασφαλιστεί μηνιαίο φοιτητικό επίδομα στο ύψος του ενοικίου για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν και σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όπως και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις Εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές, χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria