Ελπίδες από νέα αντικαρκινική θεραπεία: Ένας κοινός ιός φαίνεται ότι «σκοτώνει» τους όγκους - OlaDeka

Ελπίδες από νέα αντικαρκινική θεραπεία: Ένας κοινός ιός φαίνεται ότι «σκοτώνει» τους όγκους

Ένας νέος τύπος αντικαρκινικής θεραπείας που χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό για να μολύνει και να καταστρέφει τα επιβλαβή κύτταρα είναι πολλά υποσχόμενος στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Ο καρκίνος ενός ασθενούς εξαφανίστηκε, ενώ άλλοι είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται, σύμφωνα με το BBC. Το φάρμακο είναι μια εξασθενημένη μορφή του ιού του κρυολογήματος – του απλού έρπητα – που έχει τροποποιηθεί ώστε να σκοτώνει τους όγκους.

Θα χρειαστούν μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ένεση μπορεί τελικά να προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας σε περισσότερους ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο.

Ο Krzysztof Wojkowski, ένας 39χρονος οικοδόμος από το δυτικό Λονδίνο, είναι ένας από τους ασθενείς που έλαβαν μέρος στη συνεχιζόμενη δοκιμή πρώτης φάσης, η οποία διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Διαγνώστηκε το 2017 με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, κοντά στο στόμα. Παρά τη χειρουργική επέμβαση και τις άλλες θεραπείες εκείνης της εποχής, ο καρκίνος του συνέχισε να αναπτύσσεται.

«Μου είπαν ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές για μένα και ότι λάμβανα φροντίδα στο τέλος της ζωής μου. Ήταν καταστροφικό, οπότε ήταν απίστευτο που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στη δοκιμή».

Ένας σύντομος κύκλος θεραπείας με τον ιό – ο οποίος είναι μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση του ιού του έρπητα που κανονικά προκαλεί έρπητα – φαίνεται ότι καθάρισε τον καρκίνο του. «Έκανα ενέσεις κάθε δύο εβδομάδες για πέντε εβδομάδες, οι οποίες εξάλειψαν πλήρως τον καρκίνο μου. Είμαι απαλλαγμένος από τον καρκίνο εδώ και δύο χρόνια».

Πώς λειτουργεί η θεραπεία

Οι ενέσεις, που χορηγούνται απευθείας στον όγκο, επιτίθενται στον καρκίνο με δύο τρόπους – εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντάς τα να εκραγούν και ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία στο πλαίσιο της δοκιμής. Σε ορισμένους χορηγήθηκε ένεση με τον ιό, που ονομάζεται RP2, μόνη της. Άλλοι έλαβαν επίσης ένα άλλο φάρμακο κατά του καρκίνου – που ονομάζεται nivolumab – επίσης.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι της Γαλλίας, δείχνουν ότι:

  • Τρεις από τους εννέα ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μόνο το RP2, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο Krzysztof, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται
  • Επτά από τους 30 που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία φάνηκε επίσης να επωφελούνται
  • Οι παρενέργειες, όπως η κούραση, ήταν γενικά ήπιες

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Kevin Harrington δήλωσε στο BBC ότι οι αντιδράσεις της θεραπείας που παρατηρήθηκαν ήταν «πραγματικά εντυπωσιακές» σε μια σειρά από προχωρημένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και ενός σπάνιου τύπου καρκίνου των ματιών.

«Είναι σπάνιο να βλέπουμε τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν την ασφάλεια της θεραπείας και αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένο καρκίνο, για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν», δήλωσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria