Τα “παντοτινά χημικά” βρίσκονται και θα βρίσκονται για δεκαετίες στη βροχή

Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στον πλανήτη

Η ρύπανση του ανθρώπου στον πλανήτη συνεχίζεται και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε επιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να αναστραφούν, καθώς τα μικροπλαστικά και τα “παντοτινά χημικά” έχουν μολύνει κάθε γωνιά του πλανήτη, από το υψηλότερο βουνό, μέχρι το βαθύτερο σημείο του ωκεανού.

Τώρα, μία ομάδα επιστημόνων στην Ευρώπη ανησυχεί πως ξεπεράσαμε ένα κρίσιμο όριο. Πιστεύουν πως η παρουσία των υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) – ή αλλιώς παντοτινά χημικά – στην υδρόσφαιρα της Γης, είναι σε ποσότητες που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας. Αυτό σημαίνει πως έχουμε μπει σε…άγνωστα νερά από τα οποία δεν υπάρχει γυρισμός.

Όπως και με τα μικροπλαστικά, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από έκθεση σε PFAS παραμένουν άγνωστες. Οι έρευνες δείχνουν πως τα παντοτινά χημικά βρίσκονται ήδη σε μεγάλα επίπεδα στο βρόχινο νερό, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα υψίπεδα του Θιβέτ.

Βασισμένοι στα όρια για τα PFAS στο πόσιμο νερό, το βρόχινο νερό σε όλο τον κόσμο είναι ακατάλληλο για πόση. Παρόλο που στο βιομηχανικό κόσμο δεν πίνουμε συχνά βρόχινο νερό, πολλοί σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως είναι ασφαλές και η βροχή τροφοδοτεί πολλές από τις υδάτινες πηγές μας.

Μία πρόσφατη έρευνα στη Σουηδία έδειξε πως σχεδόν το μισό πόσιμο νερό των δήμων ξεπερνούσε τα όρια ασφαλείας των PFAS. Μάλιστα, στην Ολλανδία είναι τόσο δύσκολο να τηρηθούν τα όρια, που η κυβέρνηση απλά τα αύξησε.

Ασχέτως αν συμφωνεί κανείς με το συμπέρασμά μας πως το πλανητικό όριο των PFAS έχει ξεπεραστεί, είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός πως παντού στη Γη οι άνθρωποι βασίζονται σε όρια τα οποία δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μία τεράστια επένδυση σε τεχνολογία καθαρισμού. Παρόλο που τα PFOS και PFOA καταργήθηκαν από έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, την 3M, 20 χρόνια πριν, θα πάρει δεκαετίες πριν τα επίπεδα των νερών στο έδαφος και η βροχή πλησιάσουν ξανά χαμηλή ποσότητα picogram ανά λίτρο.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη μόλις τέσσερις τύπους PFAS, κάτι που σημαίνει πως έξυσε απλά την επιφάνεια και αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα χημικά που εκλύονται στο περιβάλλον αυτή τη στιγμή, με τις επιπτώσεις τους να είναι άγνωστες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria