Πυρετός εν μέσω θέρους επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για τα νέα μέτρα στήριξης από Σεπτέμβριο. Κρίσιμες είναι οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, με ενέργεια και τρόφιμα να κρατούν τα σκήπτρα. Δημιουργούν ένα γαϊτανάκι ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, το οποίο εν συνεχεία περνά στους καταναλωτές. Το βλέμμα στρέφεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη Δευτέρα για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο
Εκτιμάται και με βάση τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή που έχει ήδη ανακοινώσει για τη χώρα μας η Eurostat, πως ο δείκτης θα κινηθεί στην περιοχή του 12% ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών.
Κινητήρια δύναμη παραμένουν οι τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και κατά συνέπεια και των αγαθών. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 203 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχοντας καταγράψει άνοδο από τις αρχές του καλοκαιριού 59%, διατηρώντας τη τιμή του ρεύματος πανευρωπαϊκά στα ύψη.
Αντίθετη πορεία διαγράφει το πετρέλαιο που υποχωρεί κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι στα 94,6% σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη του 21% σε διάστημα διμήνου πλησιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εξαμήνου, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην τιμή των καυσίμων κίνησης.
Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 2,14 ευρώ ανά λίτρο καταγράφοντας απώλειες 11% από τις αρχές του καλοκαιριού.
Παρατηρείται οπότε μία έντονη μεταβλητότητα σε όλο το φάσμα της ενέργειας.
Εξέλιξη που κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εύρος των νέων παρεμβάσεων προς ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.
Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη