Ο Putin αναβαθμίζει Erdogan και υποβαθμίζει Macron – «Μη φιλική χώρα η Γαλλία, να ευχαριστείτε την Τουρκία για το αέριο»

Oι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ευχαριστούν τον Erdogan που έχουν αέριο, δήλωσε ο πρόεδρος Putin…

Tην ίδια ώρα που ο πρόεδρος Putin θεωρεί τον αγωγό φυσικού αερίου Τurk Stream εκ των πιο σημαντικών αρτηριών τροφοδοσίας της Ευρώπης, οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν μη φιλικό κράτος τη Γαλλία…
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Putin, «τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία για τον αγωγό Turk Stream».
Ο Turk Stream, σε αντίθεση με όλες τις άλλες διόδους προμήθειας υδρογονανθράκων μας, λειτουργεί σωστά, λειτουργεί ρυθμικά, χωρίς καμία αστοχία», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Erdogan για την επίλυση του ζητήματος των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία.
Εξέφρασε δε την ελπίδα για την υπογραφή μνημονίου με σκοπό την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, ενώ πρότεινε να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία.
Remaining Time-0:00FullscreenMuteΟ Τούρκος πρόεδρος, με τη σειρά του, είπε ότι οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να ανοίξουν ένα κεφάλαιο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος.
«Συμπεριλαμβάνω εδώ θέματα ενεργειακής συνεργασίας, θέματα εξαγωγών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τουρισμό, περιφερειακά ζητήματα», είπε ο Erdogan.
Επιπλέον, προέτρεψε να συνεχιστεί η συνεργασία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu. 
Πέρα από τα παραπάνω, μέρος των πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο από πλευράς Τουρκίας θα πραγματοποιείται στο ρωσικό εθνικό νόμισμα, ρούβλι, συμφώνησαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax την Παρασκευή, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak.

Αναβαθμισμένος Erdogan 

Υπενθυμίζεται πως οι πρόεδροι της Ρωσίας Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan πραγματοποιούν τη δεύτερη συνάντησή τους σε λιγότερο από ένα μήνα. 
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Erdogan εμφανίζεται αναβαθμισμένος λόγω της επιτυχίας που φαίνεται να έχει –τουλάχιστον προς το παρόν– η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, κάτι στο οποίο είχε ενεργό και κεντρικό ρόλο η Άγκυρα.
Πρόκειται για την 8η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Erdogan στη Ρωσία από τις αρχές του 2019, η οποία έρχεται λίγο μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν Putin και Erdogan με τον Ιρανό ομόλογό τους Ebrahim Raisi στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο μενού της συνάντησης των δύο προέδρων θα βρεθούν τόσο διεθνή όσο και διμερή ζητήματα, αν και αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι η επιθυμία της Τουρκίας να εισβάλει στη βόρεια Συρία, μια περιοχή που ελέγχουν από κοινού ρωσικά στρατεύματα και δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al Assad, συμμάχου του Putin και εχθρού του Erdogan.
«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη.
Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο οποίος υποστήριξε πως «το θέμα θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών των δύο προέδρων».

Το κοινό ανακοινωθέν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου 2022.
Παρά τις συνεχιζόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προωθήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την αναγνώριση των αμοιβαίων συμφερόντων και σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ηγέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν εκτενείς διαβουλεύσεις για τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των διμερών υποθέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, συμφώνησαν:
να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου σε ισορροπημένη βάση και να επιτευχθούν καθορισμένοι στόχοι•
να ανταποκριθούν ο ένας στις προσδοκίες του άλλου για την οικονομία και την ενέργεια• να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα που εκκρεμούν στην ατζέντα των δύο χωρών εδώ και πολύ καιρό, σε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, η γεωργία, η βιομηχανία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο τουρισμός και οι κατασκευές.
Όσον αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, οι ηγέτες τόνισαν τη καθοριστική σημασία των γνήσιων, ειλικρινών και βασισμένων στην εμπιστοσύνη σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για την επίτευξη της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στην ολοκλήρωση της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης της απρόσκοπτης εξαγωγής των ρωσικών αποθεμάτων σιτηρών, λιπασμάτων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της.
Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας.
Τονίζοντας τη σημασία που αποδίδουν στη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν συντονισμένα και με αλληλεγγύη στον αγώνα κατά όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων. 

«Μη φιλικό κράτος»

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία δεν είναι πλέον φιλική χώρα στη Ρωσία λόγω κυρώσεων και άλλων αντιρωσικών ενεργειών.
Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Peskov.
«Η Γαλλία είναι ένα μη φιλικό κράτος λόγω των ενεργειών που κάνει η Γαλλία απέναντι στη χώρα μας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria