Τεράστια τα προβλήματα στη λειτουργία υδροηλεκτρικών και πυρηνικών μονάδων. Μειωμένη και η αιολική παραγωγή λόγω των χαμηλών ανέμων
Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκαν σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Εξάλλου, υπάρχει και το δεδομένο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της «σφιχτής» αγοράς φυσικού αερίου, καθώς οι ρωσικές ροές παραμένουν περιορισμένες σε ένα διάστημα που η περιοχή αγωνίζεται να «χτίσει» τα αποθέματα της για τον χειμώνα.
Τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς για το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία, που είναι ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης, σημείωσαν άλμα κατά 6,6% στο European Energy Exchange AG, με αποτέλεσμα οι τιμές να αγγίξουν το ποσό ρεκόρ των 455 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στα επίπεδα αυτά, που οι αναλυτές εκτιμούν πως ισούνται με τιμή στα 1.100 δολάρια για ένα βαρέλι πετρελαίου, είναι πλέον πέντε φορές πάνω από τα περσινά επίπεδα.
Τα αντίστοιχα γαλλικά συμβόλαια ανέβηκαν επίσης κατά 4% ξεπερνώντας τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνουν συνεχώς από τις αρχές της χρονιάς λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών του πολέμου, ακολουθώντας την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου. Όμως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, με ξηρασία και συνεχόμενους καύσωνες, ήρθε να επιδεινώσει το τοπίο.
Οι καιρικές συνθήκες έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα
Στη Γαλλία, όπου τα ποτάμια έχουν «στεγνώσει», αρκετές πυρηνικές μονάδες έχουν τεθεί για λόγους ασφαλείας εκτός λειτουργίας (καθώς χρειάζονται άφθονο νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων), με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει πέσει σχεδόν στο μισό.
Στη Γερμανία, το πρόβλημα είναι διπλό. Από την μία είναι το τεράστιο πρόβλημα που προκαλεί η κάθετη πτώση της στάθμης του Ρήνου, που μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το κατώτερο όριο ασφαλείας, με αποτέλεσμα να απειλείται με διακοπή η εμπορική κίνηση στα νερά του. Στα εμπορεύματα που μετακινούνται μέσω του Ρήνου είναι και ενεργειακά προϊόντα, καύσιμα και βέβαια άνθρακας για τα θερμικά εργοστάσια. Ένα δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους πολύ χαμηλούς ανέμους, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας πολλές ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η αιολική παραγωγή ρεύματος.
Ακόμη και στη Βρετανία, μπορεί μεγάλο τμήμα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από παράκτια αιολικά πάρκα και να στηρίζεται στις ενεργειακές πηγές της Βόρειας Θάλασσας, όμως η διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης σημαίνει πως η άνοδος των τιμών στην ηπειρωτική Ευρώπη ανεβάζουν το κόστος και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, χθες σε προειδοποίηση που εξέδωσε η National Grid ESO, επεσήμανε πως αν και για την ώρα η παραγωγή επαρκεί, έχουν στενέψει πλέον αισθητά τα περιθώρια μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα το χειμώνα.
«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα χαμηλά αποθέματα νερού που μειώνουν και την υδροηλεκτρική παραγωγή σε όλη την Ευρώπη οδηγούν σε μια σημαντική πτώση των επιπέδων προσφοράς που μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από πηγές όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο» εξηγεί ο Πατρίτσιο Αλβαρέζ της Bloomberg Intelligence, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα ο άνθρακας και το φυσικό αέριο έχουν πρόβλημα. Αυτό ανεβάζει τις τιμές και βέβαια «προσθέτει στην εξάρτηση (της Ευρώπης) από το φυσικό αέριο σε ένα διάστημα μειωμένης προσφοράς από τη Ρωσία».