Γερμανία: Ετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης – Φόβοι για κοινωνική αναταραχή

Μόλις τρεις μήνες έχει στη διάθεσή της η Γερμανία προκειμένου να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως διαπιστώνει το Bloomberg, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς άργησε να αντιδράσει μετά τις πρώτες πιέσεις από τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Τώρα οι πόλεις στη Γερμανία μειώνουν τον φωτισμό και το ζεστό νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την καταστροφή.

Το προεδρικό μέγαρο της Γερμανίας στο Βερολίνο δεν φωτίζεται πλέον τη νύχτα, η πόλη του Ανόβερου κλείνει το ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων της και οι δήμοι σε όλη τη χώρα ετοιμάζουν καταφύγια θέρμανσης για να προστατεύουν τους ανθρώπους από το κρύο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μπορεί να είναι ακόμα η κορύφωση του καλοκαιριού, αλλά η Γερμανία έχει λίγο χρόνο να χάσει για να αποτρέψει μια έλλειψη ενέργειας αυτόν τον χειμώνα που θα ήταν άνευ προηγουμένου για μια ανεπτυγμένη χώρα. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης αισθάνεται την πίεση από από τις περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου, ωστόσο καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στα καύσιμα για τη θέρμανση.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς άργησε να αντιμετωπίσει την ευπάθεια της Γερμανίας. Μόλις πρόσφατα έθεσε στόχους για τη μείωση της ζήτησης καθώς οι προσπάθειες για εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών υπολείπονται.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο Robert Habeck, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων κόστους από τις εταιρείες ενέργειας στους καταναλωτές. «Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», όπως είπε.

Το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διατηρήσει τις ζωτικής σημασίας ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε ελάχιστα επίπεδα όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις για την περιοχή πιθανότατα θα συνεχιστούν, με τις τιμές του φυσικού αερίου για κάθε χρόνο να ανεβαίνουν έως το 2025 και να έχουν ήδη σημειώσει ρεκόρ.

Έρχεται ύφεση στη Γερμανία – Φόβοι για κοινωνική αναταραχή

Ο περιορισμός και η ύφεση διαφαίνονται για τη Γερμανία και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για κοινωνική αναταραχή εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο. Η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει καν στη Γαλλία, όπου οι ελαττωματικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες επιδεινώνουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία – ιστορικά ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησης – μείωσε σταδιακά τις παραδόσεις ως προφανή αντίποινα κατά των κυρώσεων. Η πρόκληση της ΕΕ είναι να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας πέρα ​​από τα σύνορα σε μια δοκιμασία της ενότητας του μπλοκ και της αποφασιστικότητάς του να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η πολιτική της Ρωσίας ήταν πάντα να διχάζει γιατί τότε είναι πιο ισχυρή», δήλωσε ο Μάρτινς Καζάκς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας που αποτελεί πλέον μέρος της ευρωζώνης. «Αν επιτρέψουμε να χωριστούμε, τότε θα αδυνατίσουμε», είπε σε συνέντευξή του.

Η τελευταία κίνηση της Ρωσίας έγινε την περασμένη εβδομάδα, όταν η Gazprom PJSC κατηγόρησε για ένα ζήτημα του στροβίλου για τη μείωση των ροών στον βασικό αγωγό Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητας. Στη συνέχεια, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 30% την περασμένη εβδομάδα και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έσπασαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική, χαρακτήρισε το σκεπτικό της Gazprom «φαρσοκωμωδία», αλλά αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και ανανέωσε την έκκλησή του προς τις εταιρείες και τους καταναλωτές να εντείνουν τις προσπάθειες αποταμίευσης. Για να γεφυρώσει το χάσμα, το υπουργείο του επέτρεψε τη επαναλειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σε μια οπισθοδρόμηση των προσπαθειών για το κλίμα και συνιστά στους Γερμανούς να εγκαταστήσουν αποτελεσματικές κεφαλές ντους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης αποτύχουν, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να κηρύξει «έκτακτη κατάσταση» φυσικού αερίου, η οποία θα περιλάμβανε το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της διανομής και να αποφασίσει ποιος παίρνει το καύσιμο και ποιος όχι.

Γερμανία, κρίση, θέρμανση, φυσικό αέριο

Ενώ τα νοικοκυριά και οι κρίσιμες υποδομές όπως τα νοσοκομεία προστατεύονται από διακοπές λειτουργίας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι θερμοκρασίες των δωματίων θα είναι τόσο άνετες. Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης διαμερισμάτων της Γερμανίας ανακοίνωσε ήδη σχέδια για μείωση της θέρμανσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, μειώνουν τους θερμοστάτες.

Πίεση στους φτωχούς

Οι αυξήσεις του κόστους, οι οποίες θα αρχίσουν να φιλτράρονται σοβαρά αυτό το φθινόπωρο, αυξάνουν την πίεση στους φτωχούς. Ήδη περίπου ένας στους τέσσερις Γερμανούς έχει διολισθήσει στην ενεργειακή φτώχεια, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος θέρμανσης και φωτισμού επηρεάζει την ικανότητα κάλυψης άλλων δαπανών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τώρα προγράμματα βοήθειας για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Σημειώνεται ότι από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο πάγιο τέλος, με το οποίο οι μεγάλες εταιρείες θα μετακυλίουν στον καταναλωτή το αυξημένο κόστος για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων που διαμένει σε σπίτι 100 τ.μ. και μέχρι σήμερα κατανάλωνε 18.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, πληρώνοντας 1.080 ευρώ για φυσικό αέριο, του χρόνου θα κληθεί να πληρώσει για την ίδια ποσότητα 3.240 ευρώ (περιλαμβανομένου του ειδικού τέλους). Σε μία πρώτη προσπάθεια να μειώσουν το κόστος, οι καταναλωτές μπορούν να κατεβάσουν αισθητά τη θερμοκρασία.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης ο Στέφεν Χέρερτς «η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης κατά 6%».

Το ψύχος σε όλη την Ευρώπη και την Ασία θα αναγκάσει τις ενεργειακές εταιρείες να παλέψουν για ήδη περιορισμένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η άνοδος των τιμών από ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ωθήσει τις εταιρείες να σταματήσουν τις εγκαταστάσεις τους αυτόν τον χειμώνα και να καταστρέψουν περίπου το 17% της βιομηχανικής ζήτησης για το καύσιμο, σύμφωνα με την Penny Leake, ερευνήτρια στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie Ltd. «Εάν οι ροές του Nord Stream παραμείνουν στο 20%. , πλησιάζουμε στην επικίνδυνη ζώνη», είπε.

Αντιδρούν οι εταιρείες

Με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης 68% γεμάτες και τα ποσοστά συμπλήρωσης πιθανόν να μειωθούν μετά τη διακοπή του αγωγού της περασμένης εβδομάδας, η Γερμανία κινδυνεύει να υπολείπεται του στόχου της κυβέρνησης του 95% έως την 1η Νοεμβρίου. Η ρυθμιστική αρχή δικτύου της χώρας λέει ότι η επίτευξη αυτού του επιπέδου δεν είναι σχεδόν δυνατή χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Οι εταιρείες ήδη αντιδρούν. Μια έρευνα σε 3.500 εταιρείες από το επιχειρηματικό λόμπι DIHK έδειξε ότι το 16% των βιομηχανικών επιχειρήσεων σκέφτεται να μειώσει την παραγωγή ή να εγκαταλείψει ορισμένες δραστηριότητες λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η BASF SE είναι μία από αυτές τις εταιρείες. Ο γίγαντας των χημικών σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή αμμωνίας που καταναλώνει αέριο – βασικό συστατικό για τα λιπάσματα – αφού το αυξανόμενο κόστος κατέστησε την επιχείρηση ασύμφορη. Σχεδιάζει επίσης να αλλάξει εν μέρει την παραγωγή ενέργειας και ατμού στην κύρια τοποθεσία της στο Λουντβιχσχάφεν σε μαζούτ, κάτι που θα βοηθούσε στην απελευθέρωση του φυσικού αερίου για να πουλήσει ξανά στο δίκτυο.

φυσικό αέριο, κρίση, γερμανία

Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Οι υψηλές τιμές ενέργειας ώθησαν την παραγωγό λιπασμάτων CF Industries Holdings Inc. να ανακοινώσει ότι θα κλείσει οριστικά ένα από τα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Cargill Inc. , ο κορυφαίος έμπορος καλλιεργειών στον κόσμο, έκλεισε επίσης μια βρετανική μονάδα επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων, ενώ στη Γαλλία, σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των Carrefour και Monoprix, συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το 4,8% της οικονομικής παραγωγής εάν η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και η Bundesbank έχει προσδιορίσει την πιθανή ζημιά στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ (225 δισεκατομμύρια δολάρια). Αν και είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, ο φόβος στη Γερμανία είναι ότι σύντομα θα ακολουθήσει διαρθρωτική απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πιθανότατα θα έλκονται σε περιοχές με αξιόπιστους πόρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι θυελλώδεις ακτές της Γερμανίας ή περιοχές πλούσιες σε ηλιακή ακτινοβολία στη Μεσόγειο, δυνητικά εξουδετερώνοντας βιομηχανικές περιοχές κατά μήκος του Ρήνου και στο νότο της Γερμανίας, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος μεγάλης γερμανικής κατασκευαστής.

Ορισμένα στελέχη της χημικής βιομηχανίας λένε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Τουρκία όπου υπάρχει πρόσβαση στους αγωγούς του Αζερμπαϊτζάν.

Τεράστια η Ρωσική έκθεση

Σχεδόν τα μισά από τα 40,6 εκατομμύρια σπίτια της Γερμανίας θερμαίνονται με φυσικό αέριο. «Το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει», δήλωσε ο Michael Kretschmer, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης. «Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί», είπε στην εφημερίδα Die Zeit, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να «παγώσει» ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αποδεχτεί ουσιαστικά τις στρατιωτικές προόδους του Πούτιν.

Οι περισσότεροι Γερμανοί υποστηρίζουν την Ουκρανία – περίπου οι μισοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο παρά το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Policy Matters για την Die Zeit – αλλά επικριτές όπως ο Kretschmer θα μπορούσαν να κερδίσουν έλξη καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Αυτό θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Σολτς.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε μήνες στην κρίση, η κυβέρνησή του μόλις άρχισε να κοινοποιεί δημόσια έναν στόχο να μειώσει τη ζήτηση έως και 20%. Και σε ένδειξη του επείγοντος, αύξησε πρόσφατα τον ελάχιστο στόχο της για αποθήκευση φυσικού αερίου – τώρα 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Σολτς τον Δεκέμβριο, δεκάδες νεοεκλεγείς πολιτικοί στον συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών που ήταν υπέρ των επιχειρήσεων θεωρούσαν θεωρία συνωμοσίας τη συζήτηση για τους κινδύνους αερίου της Γερμανίας, αλλά στη συνέχεια είδαν τα γεγονότα: ο χρόνος θα διαρκούσε περίπου 10 ημέρες εάν εμφανιστεί ένα κρυολόγημα.

Ήταν η αρχή ενός ριάλιτι. Για δεκαετίες, η ηγεσία της Γερμανίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και την Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι άνετες ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία ήταν πλεονέκτημα παρά υποχρέωση. Στην περσινή εκστρατεία, ο Σολτς χαρακτήρισε την κριτική των ΗΠΑ για τη γερμανική πολιτική «ψευδή» επειδή δεν έλαβε υπόψη ολόκληρο το ενεργειακό μείγμα. Η σκέψη σε μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος της χώρας ήταν ότι αν η Ρωσία δεν έκοψε τις προμήθειες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν θα το έκανε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Αλλά με την Ευρώπη να στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα που παρέχει η Ρωσία, οι αξιωματούχοι υποτίμησαν την προθυμία του Πούτιν να εκμεταλλευτεί τη μόχλευση όσο ακόμη την είχε. Έχασαν επίσης μια βασική κόκκινη σημαία.

Πριν από τον πόλεμο, μια μονάδα της Gazprom ήλεγχε περίπου το 20% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, είχε σημαντικό μερίδιο σε μια αυστριακή τοποθεσία και είχε δικαιώματα απόκρυψης μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων στην Ολλανδία. Ωστόσο, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου δεν ανοικοδόμησε τα αποθέματα πριν από τον περασμένο χειμώνα, σημάδι ότι οι προετοιμασίες για την εξόπλιση της ενέργειας είχαν γίνει κάτω από τη μύτη της Ευρώπης.

φυσικο αέριο, κρίση, Γερμανία

«Αν κοιτάξουμε εκ των υστέρων, βλέπουμε ότι μήνες πριν το ξέσπασμα του πολέμου η Ρωσία διατήρησε σκόπιμα τις προμήθειες φυσικού αερίου όσο το δυνατόν χαμηλότερα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. «Η Ρωσία μας εκβιάζει».

Ο Σολτς συνειδητοποίησε ότι η Γερμανία είχε ένα πραγματικό πρόβλημα τις ξέφρενες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο καγκελάριος κάθισε στο διάσημο μακρύ λευκό τραπέζι του Πούτιν, τοποθετώντας τον περίπου 6 μέτρα (20 πόδια) μακριά από τον Ρώσο ηγέτη για συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση της αντιπαράθεσης.

Όμως τα σημάδια της έντασης ήταν ξεκάθαρα. Παρά τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι ο αγωγός Nord Stream 2 — ο οποίος ολοκληρώθηκε και περίμενε έγκριση για έναρξη λειτουργίας — ήταν «αυστηρά εμπορικό έργο», ο Scholz έδειξε ότι ήταν έτοιμος να ανατρέψει την υποστήριξή του σε περίπτωση επίθεσης.

Αλλά ακόμη και μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, η Γερμανία δυσκολεύτηκε να αντιδράσει, κατακλυσμένη από μια μακροχρόνια πολιτική εμπλοκής με τη Ρωσία και την απροθυμία της βιομηχανίας να εγκαταλείψει το φθηνό φυσικό αέριο, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις της ΕΕ. Αυτή η εποχή τελείωσε.

«Η Gazprom, με τις διαταραχές και τις μειώσεις του εφοδιασμού, έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη στη Ρωσία ως αξιόπιστου προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη», δήλωσε ο Mario Mehren, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας πετρελαίου Wintershall Dea AG , προτρέποντας τους καταναλωτές να φορούν πουλόβερ. «Αυτά είναι πολύ καταθλιπτικά νέα».

Όταν η Γερμανία κουνούσε το δάχτυλο στον Νότο

Η Γερμανία χρειάζεται τώρα υποστήριξη επειδή δεν ακολούθησε τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, απειλώντας να ανοίξει ξανά τις παλιές γραμμές ρηγμάτων στο μπλοκ. Οι αναμνήσεις της οικονομικής κρίσης, όταν το Βερολίνο έκανε διάλεξη στα νότια κράτη μέλη για το χρέος τους, είναι ακόμα πολύ έντονες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Όπως η Γερμανία, η Ιταλία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών της σε φυσικό αέριο, αλλά κινήθηκε πιο γρήγορα για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές από χώρες όπως η Αλγερία και το Κατάρ, και οι τερματικοί της για την εισαγωγή αποστολών LNG της έδιναν ευελιξία. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι δήλωσε ότι η Ιταλία μπορεί να ξεπεράσει τον χειμώνα με μικρές μόνο περικοπές στην κατανάλωσή της, ακόμη και αν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις ροές.

Η Γερμανία, αντίθετα, βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση λόγω της ποσότητας θέρμανσης και της βιομηχανικής ζήτησης και των χαμηλότερων επιπέδων αποθήκευσης. Η χώρα μόλις τώρα αναπτύσσει υποδομές LNG, αλλά ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός δεν θα είναι έτοιμος εγκαίρως να βοηθήσει φέτος, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό Uniper SE , ο οποίος επενδύει στην εγκατάσταση και παίρνει πακέτο διάσωσης 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψει τη διάχυση των αγώνων που προκάλεσε η Ρωσία στην ευρύτερη οικονομία.

Ωστόσο, υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια. Η Mercedes-Benz Group AG είπε ότι το εκτεταμένο εργοστάσιο στο Sindelfingen, όπου η εταιρεία κατασκευάζει το πολυτελές sedan S-Class, μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς φυσικό αέριο.

Ισχύει επίσης η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Μια πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε από τις χώρες της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα. Αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, το σχέδιο καθιστά τη μείωση υποχρεωτική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στο Ludwigshafen, ένα βιομηχανικό κόμβο στον ποταμό Ρήνο, οι αξιωματούχοι εξετάζουν ποιες κρίσιμες υποδομές μπορούν να διατηρηθούν ανοιχτές στο χειρότερο σενάριο. Σκέφτονται επίσης να μετατρέψουν μια δημοτική αρένα, η οποία συνήθως φιλοξενεί εκδηλώσεις από συναυλίες έως παραστάσεις σκύλων, σε μια «όαση ζεστασιάς», με χώρο για εκατοντάδες ανθρώπους να ξεφύγουν από το κρύο για ώρες τη φορά.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν αυτή τη στιγμή και λαμβάνουμε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά», δήλωσε η Jutta Steinruck, δήμαρχος του Ludwigshafen. «Ο καθένας μπορεί ήδη να κάνει κάτι από μόνος του και να εξοικονομήσει ενέργεια όπου είναι δυνατόν. Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε τώρα θα μας βοηθήσει το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria