Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης: Κάηκε η οροφή – Η ιστορία του κτιρίου

Αρχική » Ελλάδα » Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης: Κάηκε η οροφή – Η ιστορία του κτιρίου

Γύρω στις 14:20 η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή» της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτιρίου.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.

Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το «CNN Turk», 104 άτομα. Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου. Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

Ο δήμαρχος την Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε δήλωση σχετικά με τη φωτιά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «78 οχήματά μας, 115 άτομα προσωπικό έσπευσαν στην περιοχή. Θα τη θέσουμε υπό έλεγχο πολύ σύντομα. Η ξύλινη οροφή επιτάχυνε τη φωτιά, αλλά κανείς δεν επηρεάστηκε από τον καπνό Τόσο εμείς όσο και άλλοι φορείς του κράτους μας είμαστε δίπλα στο ίδρυμά μας».

Ο δήμαρχος του Zeytinburnu Omer Arsoy είπε: «Εμφανίστηκε η φωτιά στο τμήμα του γηροκομείου του νοσοκομείου. Όλοι οι ασθενείς απομακρύνθηκαν μετά τον καπνό. Επί του παρόντος, προσπαθούν να τεθούν υπό έλεγχο. Έγινε αντιληπτό νωρίς και οι ασθενείς απομακρύνθηκαν. Όλοι τους απομακρύνθηκαν πριν επεκταθεί η φωτιά».


Το Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλουκλί, που χτίστηκε το 1700, βρίσκεται στην περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο διοικείται από το Balikli Greek Hospital Foundation.

Ιστορία του Ελληνικού Νοσοκομείου Μπαλίκλι

Είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.
Η ιστορία του νοσοκομείου χρονολογείται από το νοσοκομείο που άρχισε να λειτουργεί το 1454 στο Karakoy.

Το νοσοκομείο, το οποίο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα, χτίστηκε το 1753 από την εμπορική στοά bakallar με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule».

Όταν τα ξύλινα κτίρια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Bab-? Ali, Γιώργου Χουμούζι.

Με μια ρύθμιση που έγινε το 1794, το ίδρυμα έγινε ίδρυμα που δέχεται χρόνιους ασθενείς και ανθρώπους που ζουν στους δρόμους.
Η διαχείριση της εκκλησίας της Παναγίας στο Μπαλίκλι δόθηκε στο νοσοκομείο. Ο ναός της Παναγίας στο Εγρικάπι προσαρτήθηκε στο νοσοκομείο το 1816, καθώς δεχόταν ψυχιατρικούς ασθενείς στα βοηθητικά του κτίρια.
Σουλτάνος ??Β’. Με το διάταγμα του Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839.

Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Την εποχή εκείνη κτίστηκαν τα κτίρια που εξυπηρετούν σήμερα. Το νοσοκομείο ανακαινίστηκε το 1991.

Το 1994 ιδρύθηκε η πρώτη ιδιωτική κλινική της Τουρκίας για τη θεραπεία του εθισμού στο αλκοόλ και τις ουσίες.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια