Υποκατάστατα αλατιού: Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα

Αρχική » Υγεία » Υποκατάστατα αλατιού: Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και καρδιαγγειακά νοσήματα

Το χλωριούχο κάλιο μειώνει δραστικά πίεση και  καρδιαγγειακά νοσήματα, αποδεικνύει νέα μελέτη.

Έρευνες σε τουλάχιστον 30.000 άτομα από Ευρώπη, Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό,  Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία έδειξαν δραστική μείωση τα αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακής νόσου από την αντικατάσταση του κοινού αλατιού με το υποκατάστατο χλωριούχο κάλιο. Κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες παίρνουν το αλάτι κυρίως από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, μια παρότρυνση στη βιομηχανία τροφίμων να χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται το υποκατάστατο αλατιού, θα μπορούσε να έχει σωτήρια αποτελέσματα.

Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τζορτζ για την Παγκόσμια Υγεία στο Νιούταουν της Αυστραλίας. Οι ίδιοι ερευνητές πρόσφατα διεξήγαγαν μελέτες σε πληθυσμούς της αγροτικής Κίνας, όπου διαπίστωσαν εντυπωσιακή μείωση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, έπειτα από μακρόχρονη χρήση υποκατάστατος αλατιού εμπλουτισμένου με κάλιο.

Τα  ευρήματα στην Κίνα συνδυάστηκαν με τα αποτελέσματα 21 δημοσιευμένων μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 30.000 άτομα σε Ασία, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία. Χρησιμοποιώντας υποκατάστατα αλατιού με 33%-75% χλωριούχο νάτριο και 25% έως 65% χλωριούχο κάλιο η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική. Οι μειώσεις μάλιστα ήταν ομοιόμορφες σε όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα. ανεξάρτητα από περιοχή, ηλικία, φύλο, ιστορικό υψηλής πίεσης και βάρος. Κάθε μείωση 10% στο χλωριούχο νάτριο έφερνε περίπου 1,5 μοναδα μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και περίπου 1 μονάδα πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα δοκιμών με τη συμμετοχή 24.000 ατόμων που έδειξαν ότι τα υποκατάστατα αλατιού μείωσαν τους κινδύνους πρόωρου θανάτου κατά 11%, καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 13% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 11%.

Υπάρχουν, βέβαια, και αντενδείξεις, καθώς τα υποκατάστατα αλατιού μπορεί να είναι επικίνδυνα για όσους έχουν ήδη καρδιακή νόσο, παθήσεις των νεφρών, ηπατική νόσο ή διαβήτη. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις μερικές φορές να αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα και το πρόσθετο κάλιο των υποκατάστατων αλατιού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη επιβάρυνση, ιδιαίτερα σε όσους ακολουθούν θεραπείες με καλιοσυντηρητικά διουρητικά, συνδυασμός που μπορεί να ωθήσει το κάλιο σε υπερβολικά επίπεδα στο αίμα.

Κατά τους επιστήμονες, η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των υποκατάστατων αλατιού σε διάφορους πληθυσμούς, ως συμπλήρωμα στην ιατρική θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, είναι ένα ευπρόσδεκτο εύρημα.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια