“Το φοβισμένο πιπέρι”: Το παιδικό πείραμα για την υγιεινή των χεριών

Αρχική » Ελλάδα » “Το φοβισμένο πιπέρι”: Το παιδικό πείραμα για την υγιεινή των χεριών

Μια διασκεδαστική επιστημονική δραστηριότητα που μαθαίνει στα παιδιά την σημασία του πλυσίματος των χεριών

Θέλετε να μάθετε στα παιδιά σας τη σημασία του πλυσίματος χεριών, αλλά παράλληλα να πάρετε μαζί μέρος σε ένα ενδιαφέρον επιστημονικό πείραμα; Μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο, με τη δραστηριότητα «Το Φοβισμένο Πιπέρι». Μετά από αυτό, τα παιδιά θα κατανοήσουν τη σημασία της υγιεινής των χεριών και δεν θα αντιδρούν όταν τους λέτε να πλένουν τα χέρια τους.

Η επιστημονική εξήγηση

Όπως αναφέρεται και σε αντίστοιχο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Made for Mums, το πιπέρι είναι υδρόφοβο, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό δεν έλκεται από αυτό και γι’ αυτό οι νιφάδες του δεν διαλύονται. Οι νιφάδες πιπεριού δεν βυθίζονται, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι τα μόρια του νερού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους, ευθυγραμμισμένα με έναν συγκεκριμένο τρόπο που δίνει στην κορυφή του νερού μια επιφανειακή τάση. Αυτή η τάση οδηγεί στην επιφάνεια τις νιφάδες του πιπεριού που είναι πολύ ελαφριές και υδρόφοβες.

Αλλά, όταν προσθέτετε σαπούνι, αυτό αρχίζει να διασπά την επιφανειακή τάση του νερού (όπως κάθε καλό καθαριστικό). Τα μόρια του νερού εξακολουθούν να θέλουν να κολλήσουν μεταξύ τους και να διατηρήσουν αυτή την ένταση, έτσι απομακρύνονται από το σαπούνι, φέρνοντας μαζί τους τις ελαφριές νιφάδες πιπεριού. Η κίνηση του πιπεριού με αυτό τον τρόπο παρομοιάζεται με κάτι φοβισμένο που τρέχει να ξεφύγει, για αυτό και το πείραμα λέγεται «Το Φοβισμένο Πιπέρι».

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα ρηχό μπολ
  • Νερό
  • Μαύρο πιπέρι
  • Υγρό σαπούνι (ή υγρό απορρυπαντικού)

Πώς να κάνετε το πείραμα;

Βάλτε περίπου 3 εκατοστά νερό στο μπολ σας. Ρίξτε λίγο μαύρο πιπέρι στην επιφάνεια και δείτε τα να επιπλέουν, αντί να βυθίζονται. Τώρα ζητήστε από το παιδί σας να βάλει ένα δάχτυλο στη μέση του μπολ, μόνο και μόνο για  να μην συμβεί τίποτα.

Έπειτα, πιέστε λίγο σαπούνι στο δάχτυλο του παιδιού σας και ζητήστε του να το ξαναβάλει στο μπολ. Αυτή τη φορά, όμως, οι νιφάδες μαύρου πιπεριού θα εκτιναχθούν στο πλάι του μπολ, καθώς «φοβούνται» το σαπουνισμένο δάχτυλο του παιδιού!

Εάν αναρωτιέστε πώς αυτό το πείραμα θα μάθει στα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους, κάντε τους τον εξής παραλληλισμό: πείτε τους πως το πιπέρι είναι τα μικρόβια, τα οποία τρέχουν μακριά όταν δουν το σαπούνι.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια