Μητσοτάκης: Η Μόσχα επιθυμεί αστάθεια στην Ευρώπη – Ζυγισμένα τα μέτρα στη ΔΕΘ

Αρχική » Ελλάδα » Μητσοτάκης: Η Μόσχα επιθυμεί αστάθεια στην Ευρώπη – Ζυγισμένα τα μέτρα στη ΔΕΘ

Επίθεση στη Μόσχα για τους εκβιασμούς με όπλο το φυσικό αέριο και στην Άγκυρα για παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. “Η Μόσχα επιθυμεί αστάθεια στην Ευρώπη και στις χώρες που αντιδρούν στα σχέδιά της”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα», σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε 6 μήνες και πως “η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1.000%. Οι εκβιασμοί στην ενέργεια και η ακρίβεια επιχειρείται να γίνουν καταλύτης, προκειμένου να αμφισβητούνται ενίοτε συνολικά εθνικές κυβερνήσεις”.

Τόνισε πως η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του «δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την στροφή της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή απειλή, λέγοντας ότι μετά από επτά μήνες έρχονται στις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε υπομονή για την ανακοίνωση των μέτρων στη ΔΕΘ τονίζοντας ότι θα είναι «ζυγισμένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ως τη νούμερο ένα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συνεχούς στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. “Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Ακούω και διαβάζω ότι πριν τη ΔΕΘ θα έρθει ένα “τσουνάμι” επικείμενων παροχών. Εάν πετυχαίνουμε να στηρίζουμε αποτελεσματικά την κοινωνία είναι γιατί εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς όμως να τα καταργούμε. Υπομονή όμως μέχρι τη ΔΕθ, γιατί εκεί θα παρουσιάσω το σχέδιό μας για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία αλλά και για την Ελλάδα του 2030″ ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα προανήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την εξοικονόμηση της ενέργειας, υπενθύμισε τα μέτρα που έχει προτείνει στην Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τόνισε ότι “τώρα είναι η ώρα των Βρυξελλών προκειμένου να αναλάβει άμεση δράση”

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός μίλησε για προκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας. «Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια