Αντιπολίτευση για τις αλλαγές στην ΕΥΠ: «ΣΥΡΙΖΑ: Τις έφερε νύχτα» – ΠΑΣΟΚ: «Μνημείο υποκρισίας Μητσοτάκη»

Αρχική » Ελλάδα » Αντιπολίτευση για τις αλλαγές στην ΕΥΠ: «ΣΥΡΙΖΑ: Τις έφερε νύχτα» – ΠΑΣΟΚ: «Μνημείο υποκρισίας Μητσοτάκη»

Αξιωματική αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντιδρούν στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν αναφορικά με τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη.

Ειδικότερα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτοξεύουν «πυρά» κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας για εγκλήματα και υποκρισία, αντίστοιχα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, τονίζει πως «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει».

Ειδικότερα, αναφέρει: «Όσο ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό».

Έπειτα, υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός «Αποφεύγει με κάθε τρόπο την λογοδοσία στη Βουλή, αφού αρνήθηκε τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επανέλθει το Κοινοβούλιο σε κανονική λειτουργία καθώς και να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να προστατέψει τους Δημητριάδη και Κοντολέων και να προστατευτεί και ο ίδιος. Όλα αυτά για να φέρει νύχτα χωρίς καμιά διαβούλευση και έλεγχο Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ με την οποία διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς αδιαφάνειας στη λειτουργία της».

Σε αυτό το σημείο κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εξής:

  • «Διατηρεί τον έλεγχο της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο και την επιλογή του επικεφαλής της από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας μόνο μια απλή γνωμοδότηση της Βουλής.
  • Δεν καταργεί την κατάπτυστη και ένοχη τροπολογία της κυβέρνησης του με την οποία δεν επιτρέπει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απόρρητου της επικοινωνίας τους.
  • Δεν την καταργεί για να αφήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει σε βάρος των πολιτών και των πολιτικών που παρακολουθούσε».

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει: «Μπορεί για την “ενημέρωση 108” ο κ. Μητσοτάκης να έκανε “μεγάλες τομές” στην λειτουργία της ΕΥΠ. Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παραμένει κι ένας κοινός πολιτικός απατεώνας».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Μνημείο υποκρισίας η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»

«Ο κ. Μητσοτάκης, με την πρόσφατη δημόσια δήλωσή του για την παράνομη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ανακοίνωσε μέτρα, δήθεν για την αναμόρφωση του πλαισίου της ΕΥΠ και τη διασφάλιση των διαδικασιών παρακολούθησης.

Τα παχιάμεγάλα λόγια, δεν χρειάστηκε παρά μόνο ένα 24ωρο για να διαψευστούν.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε και αφορά την περιβόητη αναμόρφωση του πλαισίου, δεν είναι μόνο κατώτερη των περιστάσεων, αλλά ασχολείται με τα ελάχιστα και όχι με τα σπουδαία, εισάγοντας μόνο τον δεύτερο εισαγγελέα για την συνέγκριση μιας παρακολούθησης, τον οποίο είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018» επισημαίνει η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Όμως», τονίζει στη συνέχεια, «για το σημαντικότερο θέμα, της σύνδεσης των αποφάσεων παρακολουθήσεων με την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μέσω της υποχρέωσης της ΕΥΠ να κοινοποιεί τα στοιχεία του παρακολουθούμενου και τους λόγους παρακολούθησης στην ανεξάρτητη αρχή, ούτε κουβέντα. Αυτό όμως είναι το καθοριστικό στοιχείο, που αποδεικνύει την μνημειώδη υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, καθώς με τροπολογία της νύχτας κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ προς την ΑΔΑΕ πριν λίγους μήνες ο ίδιος, προφανώς για να έχει την άνεση της απόλυτης ασυδοσίας στις παρακολουθήσεις και για να συγκαλύψει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη που ήδη γνώριζε».

«Από την ΑΔΑΕ και την παρέμβασή της, προέκυψαν τα στοιχεία και αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να ομολογήσει την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτός από το Predator και από την ΕΥΠ. Ας σοβαρευτούν επιτέλους και ας σταματήσουν να μοιράζουν χάντρες και καθρεφτάκια. Παίζουν με τους θεσμούς, κουρελιάζουν τη Δημοκρατία, δηλητηριάζουν τη χώρα και συνεχίζουν με θράσος, χωρίς να έχουν επίγνωση των ολέθριων επιλογών τους. Μόνοι τους έχουν ήδη πάρει το δρόμο…» καταλήγει η Ε. Λιακούλη.

Σκληρή η στάση Ανδρουλάκη – «Δεν θα δεχθώ ενημέρωση στο αυτί»

Την ίδια ώρα, σκληρή στάση διατηρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς αρνείται να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο για το περιεχόμενο και τους λόγους παρακολούθησής του -κάτι που έχει «ζητήσει» η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με μακροσκελή ανακοίνωση απαντά σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά, ζητώντας να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να γίνει θεσμική ενημέρωση.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης» του ιδίου αλλά και του κόμματό του και καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έρευνα για «το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης μου και θύμα του έπεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης».

Τσίπρας: Να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί παρακολουθούνται

Να αποδεχτεί το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τον φάκελο της ΕΥΠ καλεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και ζητά την κατάργηση της τροπολογίας για τις παρακολουθήσεις. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Facebook: 

«Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.

Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο. Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν. Όλα στο φως, εδώ και τώρα»

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια