Η κρίση της γούνας έστρεψε τον Τσόπρα στις υπερτροφές - OlaDeka

Η κρίση της γούνας έστρεψε τον Τσόπρα στις υπερτροφές

Η κρίση της γούνας οδήγησε τον Φώτη Τσόπρα, να στραφεί στη γη πριν από µερικά χρόνια. Αναζήτησε κάτι αντίστοιχο µ’ αυτό που έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες οι δικοί του και της γυναίκας του και επέστρεψε στην καλλιέργεια της γης.

Έτσι, δηµιούργησε ένα αγρόκτηµα στο χωριό Αµάραντος στην Κορησό Καστοριάς, σε υψόµετρο 1.050 µέτρων. Η καλλιέργεια επικεντρώνεται σε υπερτροφές όπως είναι τα γκότζι µπέρι, τα βατόµουρα, τα µύρτιλα, τα τσάπουρνα, τα κράνα, τα σµέουρα αλλά και τα κάστανα ή τα καρύδια. Η συνολική καλλιεργούµενη έκταση ανέρχεται στα 40 στρέµµατα. Όλες οι δουλειές γίνονται χειρονακτικά, καθώς η περιοχή δεν επιτρέπει την πρόσβαση µηχανηµάτων. «Τα χόρτα κόβονται µε βισινέζες και το πότισµα γίνεται από τρεχούµενα νερά της περιοχής», λέει ο Φώτης Τσόπρας. Το κτήµα εκτός από νωπά φρούτα µεταποιεί και ορισµένες από τις ποσότητες αγαθών που παράγει. ∆ηµιουργεί µαρµελάδα από γκότζι µπέρι µε καστανή ζάχαρη, κρέµα κάστανου µε γκότζι µπέρι και φυσικούς χυµούς από µύρτιλα και τσάπουρνα, από αγριοµούσµουλα, τσάι και αγριόγκορτσα και από τσάπουρνα, κράνα και µύρτιλα.

Στο ερώτημα εάν η επιλογή του να αφήσει τη γούνα για να καλλιεργήσει τη γη, ο Τσόπρας είναι φειδωλός. «Θέλει δρόµο ακόµα για να διαπιστώσουµε αν κάναµε τη σωστή κίνηση. Το γκότζι µπέρι είναι υπερφρούτο που συναντά την τάση για υγιεινή διατροφή, αλλά κατά βάση εισάγεται από την Κίνα, γεγονός που καθιστά το δικό µας περιζήτητο και σπάνιο. Η πραγµατικότητα είναι ότι η προσπάθεια που κάνουµε απαιτεί διαρκείς επενδύσεις, ιδίως σε περιφράξεις για να µην καταστρέφουν τα άγρια ζώα και ιδίως οι αρκούδες τα φρούτα που παράγουµε. Εποµένως η απόσβεση της επένδυσης της µικρής µας παραγωγικής επιχείρησης είναι κάτι που καθυστερεί».

σης της µικρής µας παραγωγικής επιχείρησης είναι κάτι που καθυστερεί».

Κατά βάση η καλή ποιότητα και λιγότερο οι αποδόσεις, η φιλοσοφία του κτήματος

Η φιλοσοφία του κτήµατος, σύµφωνα µετον ιδιοκτήτη και ιδρυτή του, δεν ενδιαφέρουν τόσο οι αποδόσεις, αλλά η ποιότητα των προϊόντων. Αναφέρεται στη δυσκολία που παρουσιάζει η συγκοµιδή φρούτων όπως τα γκότζι µπέρι, «θα µαζέψουµε το πολύ 3 κιλά την ηµέρα, καθώς είναι πολύ µικρά σε µέγεθος και είναι δύσκολος ο αποχωρισµός των καρπών από το φυτό. Από τότε που φυτέψαµε γκότζι µπέρι η µεγαλύτερη ποσότητα που µαζέψαµε σε ένα έτος ήταν 700 κιλά. ∆ιαθέτουµε συνολικά 900 φυτά σε έκταση περίπου 5,5 στρεµµάτων, ενώ φέτος διανύουµε το έβδοµο έτος καλλιέργειας. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν ευνοούνται από τις υψηλές θερµοκρασίες, οι οποίες φέτος περιόρισαν την παραγωγή µας κατά 90%», εξηγεί ο κ. Τσόπρας.

Τσάπουρνα, ιδιαίτερα αποδοτική αλλά ευαίσθητη καλλιέργεια

Η οικογένεια φύτεψε πρόσφατα και τσάπουρνα, τα οποία ο παραγωγός χαρακτηρίζει αρκετά αποδοτικά αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. «Η απόδοση κυµαίνεται σε περίπου 100 κιλά το στρέµµα ανά έτος. Ωστόσο µπορεί µία παγωνιά να καταστρέψει όλη τη σοδειά».

Αναφερόµενος και στο καρύδι, προσθέτει ότι επηρεάζεται σηµαντικά από τις χαµηλές θερµοκρασίες, όπου ένας παγετός µπορεί να αποµειώσει πλήρως την παραγωγή. «∆ιαθέτουµε επίσης 300 καστανιές καθώς και 150 καρυδιές. Ξεκινήσαµε να ασχολούµαστε µε το κάστανο, µπολιάζοντας τα δέντρα το 2013. Φέτος αρχίζουν να αποδίδουν περισσότερο καθώς αναπτύσσονται οι καστανιές. Το κάθε δέντρο µπορεί να προσφέρει κατά µέσο όρο 20 κιλά το χρόνο, ενώ όσο µεγαλώνει θα προσφέρει µεγαλύτερες ποσότητες. Τόσο το κάστανο όσο και στο καρύδι απαιτούν µεγάλες ποσότητες νερού».

Το κτήµα Τσόπρα για τη µεταποίηση των προϊόντων του συνεργάζεται προς το παρόν µε µία βιοτεχνία, η οποία αναλαµβάνει την επεξεργασία και τη συσκευασία. Επιδίωξη της οικογένειας είναι να δηµιουργήσει µελλοντικά και µία ιδιόκτητη παραγωγική µονάδα.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria