Τροφική δηλητηρίαση: 4 τρόποι για να γλιτώσετε τώρα που… “σφίγγουν” οι ζέστες - OlaDeka

Τροφική δηλητηρίαση: 4 τρόποι για να γλιτώσετε τώρα που… “σφίγγουν” οι ζέστες

Ο σωστός χειρισμός τροφίμων βοηθά στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης, η οποία είναι αρκετά συχνή ειδικά το καλοκαίρι.

Μαζί με τη θερμοκρασία αυξάνονται και οι τροφικές δηλητηριάσεις αλλά ο σωστός χειρισμός τροφίμων βοηθά στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης

To καλοκαίρι είναι μια πολύ ζεστή περίοδος, ειδικά για μέρη του κόσμου όπου επικρατεί καύσωνας. Ωστόσο, μαζί με τη θερμοκρασία αυξάνονται και οι τροφικές δηλητηριάσεις, είτε εξαιτίας της ευκολότερης αλλοίωσης τροφίμων που οφείλεται στον καύσωνα, είτε επειδή οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να διατηρούν τα τρόφιμά τους σε τέτοιες συνθήκες και για πολλούς άλλους λόγους.

 Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν, ανάλογα με το ποιο βακτήριο ή ιός έχει μολύνει το φαγητό. Οι πιο γνωστοί υπαίτιοι για ασθένειες, νοσηλείες και θανάτους που οφείλονται στα campylobacter, clostridium perfringens, E. coli, λιστέρια, νοροϊό και σαλμονέλα.

Ακριβώς επειδή οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, πρέπει να γνωρίζουμε το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πρόληψη υπέρ μας. Για το σκοπό αυτό,  ο Wade Dishaw, διευθυντής περιβαλλοντικής υγείας στο Τμήμα Υγείας Dickinson-Iron District συνιστά αυτά τα τέσσερα βήματα κατά το χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη The Daily Mining Gazette.

H καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Ξεκινήστε με το να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες για να αποφύγετε την εξάπλωση βακτηρίων. Πλύνετε τα χέρια με ζεστό, σαπουνόνερο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν έρθετε σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα και αφού χειριστείτε ωμά κρέατα ή πουλερικά, χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, χαϊδέψετε κατοικίδια ή αλλάξετε πάνες. Για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών χρησιμοποιήστε καθαρό νερό, καθώς δεν είναι πάντα αντιληπτό εάν τα τρόφιμα μεταφέρουν επιφανειακά βακτήρια από την εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση.

Διαχωρίστε ανάλογα το είδος

Κρατήστε τα ωμά κρέατα και τα πουλερικά χωριστά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε κάτι στην κατάψυξη, τυλίξτε τα άψητα κρέατα και τα πουλερικά με ασφάλεια και βάλτε τα στο κάτω μέρος για να αποφύγετε να στάζουν τα υγρά τους σε άλλα τρόφιμα. Πλύνετε όλα τα πιάτα, τα σκεύη και τις σανίδες κοπής που άγγιξαν ή είχαν ωμό κρέας ή πουλερικά πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά για μαγειρεμένα φαγητά.

Σκοτώστε τα μικρόβια μαγειρεύοντας σωστά

Το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία είναι το κλειδί για να αποφύγετε την τροφιμογενή μόλυνση. Τα παραδοσιακά οπτικά στοιχεία όπως το χρώμα δεν αποτελούν εγγύηση ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή. Για απόλυτη σιγουριά, χρησιμοποιήστε ψηφιακό θερμόμετρο τροφίμων άμεσης ανάγνωσης για να ελέγξετε πότε το κρέας και τα πουλερικά είναι ασφαλή για βρώση. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση όταν οι εσωτερικές θερμοκρασίες είναι 68 βαθμοί Κελσίου για κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας, 73 βαθμοί για υπολείμματα τροφής,  μέρη πουλερικών χωρίς κόκαλα και για ολόκληρα πουλερικά.

Κρατήστε το φαγητό κρύο

Όπως ειπώθηκε και νωρίτερα, μεγάλο μέρος τροφικών δηλητηριάσεων προκύπτει από λανθασμένη συντήρηση των τροφίμων. Οπότε, να φυλάσσετε τα τρόφιμα, ειδικά τα πιο ευπαθή στο ψυγείο, όπως μαγειρεμένα κρέατα, κοτόπουλο και σαλάτες (με λαχανικά, πατάτες, ακόμα και ζυμαρικών). Όλα αυτά πρέπει να φυλάσσονται  στο ψυγείο με θερμοκρασία 5 βαθμούς και κάτω. Γενικότερα να θυμάστε πως, όταν μαγειρεύετε κάτι και δεν θέλετε άλλο, φυλάξτε το υπόλοιπο στο ψυγείο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria