Πληθωρισμός: Γιγαντώνεται και απειλεί την Ευρωζώνη - Αμυδρές ελπίδες αποκλιμάκωσης - OlaDeka

Πληθωρισμός: Γιγαντώνεται και απειλεί την Ευρωζώνη – Αμυδρές ελπίδες αποκλιμάκωσης

Ο φόβος για την ευρωπαϊκή οικονομία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να απειλεί να γυρίσει την γηραιά ήπειρο σε παλιότερες εποχές και να φέρει την ύφεση πιο κοντά

Σοκ προκάλεσαν τα σημερινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και αυτό όχι τόσο γιατί συνέχισε την ανοδική του πορεία, όσο γιατί διαψεύσθηκαν οι έστω μικρές προσδοκίες να μικρή επιβράδυνση της ανόδου, σε ένα διάστημα, όπως, ο Ιούνιος που έγιναν προσπάθειες προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των πληθωριστικών πιέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό και ίσως αυτό δείχνει τάση ή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της ιδιάζουσας αυτής κατάστασης, ότι μόνο σε δύο χώρες της Ευρώπης, στη Γερμανία και την Ολλανδία ο πληθωρισμός ήταν μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στη Γερμανία ο βασικός λόγος υποχώρησης του πληθωρισμού δεν είναι άλλος από την παρέμβαση που έχει γίνει στην τιμή της βενζίνης, με αποτέλεσμα στην αντλία να διαμορφώνεται περίπου στα 1,872 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ελλάδα η μέση τιμή είναι στα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Την επόμενη Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που εκτιμάται ότι θα φέρει τον πληθωρισμό πάνω από τα επίπεδα του 12,5% ή ακόμη χειρότερα θα προσεγγίσει το 13%.

Ερχεται αρνητικό ρεκόρ 29 ετών

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η Ελλάδα επιστρέφει σε ό,τι αφορά τα επίπεδα του πληθωρισμού κοντά σε αυτά του 1993, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 29 ετών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από τον επόμενο μήνα και λόγω της παρέμβασης στον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ο πληθωρισμός θα δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης. Να τονίσουμε, βέβαια, ότι μόνο από το ηλεκτρικό ρεύμα η επιβάρυνση στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, ένας λόγος που υπάρχει μικρή αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός είναι και το γεγονός ότι η βάση του υπολογισμού μεγαλώνει και ως εκ τούτου θα δούμε τις διαφορές να είναι μικρότερες.

Για παράδειγμα, πέρυσι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 1%, το Σεπτέμβριο είχε ανέβει στο 2,2% και το Δεκέμβριο στο 5,1%.

Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 5μηνο, είναι στο 8,8%, ενώ με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 6μηνο είναι λίγο χαμηλότερα, στο 8,6%.

Ασφυκτικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία 

Ομως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά και για το σύνολο της Ευρώπης. Οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται μήνα με το μήνα και πλέον σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται στο 8,6%.

Εκείνο, πάντως, που προκαλεί εντύπωση, αλλά το κυριότερο δυσκολεύει την όποια γενικευμένη παρέμβαση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι ο κατακερματισμός και οι πολλές ταχύτητες στο κομμάτι του πληθωρισμού. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μία αποτελεσματική παρέμβαση από τη στιγμή που δεν υπάρχει ομοιομορφία του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Γαλλία με 6,5% -ο υψηλότερος από την είσοδο του ευρώ και μετά– και ο υψηλότερος στην Εσθονία με 22%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria