Βαραίνει το κλίμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς όσο περνάει ο καιρός όλο και πλησιάζει απειλητικά η πιθανότητα να περάσουμε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, που όμοιό του δεν έχει περάσει η γηραιά ήπειρος τις τελευταίες 10ετίες
Τα τύμπανα του πολέμου δεν ηχούν μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες βλέπουν μπροστά τους μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με πολλές αβεβαιότητες.
Ηδη οι πολίτες βρίσκονται στα όριά τους, αφού δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, ενώ το χειρότερο από όλα είναι ότι οι προβλέψεις δείχνουν δυσοίωνες.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να απέτυχε να κερδίσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ελπίζει, ωστόσο, να μπορέσει να κερδίσει σε άλλα πεδία, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις οικονομίες της Ευρώπης.
Αυτό, βέβαια, μπορεί να σημάνει και την κατάρρευση της δική του οικονομίας, αλλά την στιγμή αυτή δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα.
Φέρνει Βατερλό στην ευρωπαϊκή οικονομία η ενέργεια
Η ενέργεια και οι τιμές που διαμορφώνονται μπορεί να αποτελέσουν τα Βατερλό για την ευρωπαϊκή οικονομία και φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο Βλ. Πούτιν και να ποντάρει σε αυτό, προκειμένου να κερδίσει στο πεδίο της οικονομίας ό,τι δεν μπόρεσε να κερδίσει στο πεδίο των μαχών.
Η Ευρώπη δεν παράγει ούτε πετρέλαιο, αλλά ούτε και φυσικό αέριο και δύσκολα μπορεί να αντικαταστήσει τις ελλείψεις που θα παρουσιαστούν, πόσο μάλλον όταν οι Αραβες που διαθέτουν παραγωγή και θα μπορούσαν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο της έλλειψης που υπάρχει λόγω του εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο, δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να το πράξουν.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι ξέρουν ότι για να έχουν αέριο σε επαρκείς ποσότητες θα πρέπει να συμφωνούν και οι ίδιοι. Και πιέζουν πλέον προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο με τις τιμές που ίπτανται, όσο και με την απειλή να κλείσουν οι στρόφιγγες.
Στα 190 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου
Το αν θα κάνει πράξη τηn απειλή αυτή, ίσως ούτε ο ίδιος δεν το γνωρίζει, αλλά είναι αρκετό να ωθήσει τις τιμές στα ιστορικά υψηλά τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε το απόγευμα μία ανάσα από τα 190 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην διάρκεια του πολέμου και, μάλιστα, τις πρώτες ημέρες έχει καταγράψει ως ανώτερη τιμή κλεισίματος τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ενδοσυνεδριακά βέβαια έχει βρεθεί και πολύ υψηλότερα σχεδόν στα 350 ευρώ. Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, που είναι σε άμεση συνάρτηση με το φυσικό αέριο διατηρήθηκε και σήμερα στην περιοχή των 350 ευρώ, έστω και αν σημείωσε μικρή πτώση.
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, μετά από δύο ημερών ισχυρών πιέσεων που έφεραν την τιμή κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, που είναι χαμηλό 3 μηνών, σήμερα δείχνει να ανακάμπτει και να κινείται εκ νέου στην περιοχή των 105 δολαρίων.