Ετοιμότητα για την ενεργειακή κρίση – Προετοιμασία για το καλάθι της ΔΕΘ - OlaDeka

Ετοιμότητα για την ενεργειακή κρίση – Προετοιμασία για το καλάθι της ΔΕΘ

Στο κοινωνικό πρόσημο που επιδιώκεται να έχει το καλάθι της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πέφτει το βάρος των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Περίοπτη θέση θα έχουν οι αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «αντίδοτο» στο «κοκτέιλ» των «δίδυμων» κρίσεων, ενεργειακών ανατιμήσεων και πληθωρισμού, που συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Υπάρχουν, όμως, και σημάδια που προϊδεάζουν ότι μέσα στο ίδιο καλάθι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και θετικές εκπλήξεις για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι συνταξιούχοι που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή των αναδρομικών.

Από τα εναπομείναντα δημοσιονομικά περιθώρια θα εξαρτηθεί η υλοποίηση της πρότασης που συζητείται για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων που καθόρισε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και την απόδοση των σχετικών ποσών σε δόσεις.

Τα δημοσιονομικά «πυρομαχικά» θα αξιοποιηθούν για την «εξουδετέρωση» των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στα καύσιμα για την κίνηση, αλλά ενόψει του δύσκολου χειμώνα, θα δοθεί προτεραιότητα και στην κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης το σήμα του πρωθυπουργού στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, καθιστά σαφές ότι η κρατική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στα τιμολόγια στο ρεύμα θα έχει σαφώς πιο ενισχυμένα χαρακτηριστικά.

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, παραδέχονται ότι η ανάλυση για τον χειμώνα του 2021, δείχνει ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα καταναλωτών που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση.

Στην κυβέρνηση είναι εδραία η πεποίθηση ότι στον δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται λόγω των δύο κρίσεων, η ελληνική οικονομία θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική και θα έχει περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηριχθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αυτά θα περιθώρια εκτιμάται ότι θα μεγεθύνουν και οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Διακηρυγμένη πρόθεση είναι το τουριστικό πλεόνασμα να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αδράνησε ένα από τα βασικά εργαλεία στην διαχείριση των κρίσεων.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν τη σημασία, πέραν της αξιοποίησης των εθνικών δυνατότητων οι οποίες επεκτάθηκαν -κατά το κυβερνητικό αφήγημα– χάρη στην καλά σχεδιασμένη οικονομική πολιτική, στη, και με την επιτυχή διεκδίκηση της εξασφάλισης πρόσθετων πόρων από την Ε.Ε.

Κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις η επικείμενη παρέμβαση της Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μην είναι απολύτως εξαρτημένη η τιμολόγηση της, από τις τιμές του φυσικού αερίου, είναι κομβική.

Όπως εξηγείται προς το CNN Greece, θα δώσει μεγαλύτερες αντοχές προκειμένου:

«Να μην δαπανούμε πόρους εγχώριους για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Ταυτόχρονα, όμως, δεν παραγνωρίζεται η σύνθετη φύση του εγχειρήματος, γι’αυτό και επικαιροποιείται συνεχώς η ελληνική προετοιμασία ακόμη και για το χειρότερο σενάριο, ως προς την ασφάλεια στην τροφοδοσία που θα συνεπαγόταν η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η χώρα επενδύει με τη μέγιστη -δυνατή- ταχύτητα στις υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, η οποία ήδη δρομολογείται, είτε πρόκειται για την δημιουργία νέων υποδομών FSRU, όπως η εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη που επίσης έχει περάσει σε τροχιά υλοποίησης.

Παράλληλα υπάρχουν ακόμα, τουλάχιστον τρεις επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες κρίνονται ενδιαφέρουσες, για τη δημιουργία νέων σταθμών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αυτό το πλαίσιο ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου, καθώς με τον παραπάνω σχεδιασμό εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και των Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση πλαισιώνει την καθησυχαστική ρητορική της, σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια που εξασφαλίζεται από το εθνικό σχέδιο, και με «νότες» που προϊδεάζουν για αλλαγές οι οποίες αναπόδραστα θα επέλθουν στην καθημερινότητα.

Με δεδομένο, ότι ήδη στις ευρωπαικές πρωτεύουσες κορυφώνεται η επεξεργασία σχεδίων εξοικονόμησης της ενέργειας, όπως η παροχή φυσικού αερίου με δελτίο, στην Αθήνα ξεκαθαρίζουν ότι:

«Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας. Χρειάζεται, όμως, και η κοινωνία να καταλάβει ότι σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η οικονομία ενέργειας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε μάλιστα:

«Δεν μπορούμε, για λόγους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς, να διατηρούμε μη βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά μας».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα θα βρεθεί μετά την κρίση σε καλύτερη θέση και θα είναι στο εγγύς μέλλον ενεργειακά αυτάρκης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria