Προσπάθησαν να σκοτώσουν το «δεξί χέρι» του Πούτιν; Αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Πατρούσεφ με δηλητηρίαση

Αρχική » Κόσμος » Προσπάθησαν να σκοτώσουν το «δεξί χέρι» του Πούτιν; Αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Πατρούσεφ με δηλητηρίαση


Για απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση στον de facto αναπληρωτή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλά η βρετανική εφημερίδα DailyMail, επικαλούμενη ένα αντικαθεστωτικό ρωσικό κανάλι στο Telegram, ονόματι General SVR, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει εσωτερική πληροφόρηση από το Κρεμλίνο και λειτουργεί από πρώην Ρώσο αξιωματούχο.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 71χρονος Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, φέρεται να μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο τις τελευταίες ημέρες μετά από έντονη αδιαθεσία που αισθάνθηκε

Το κανάλι ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αποκάλυψαν ότι ο Πατρούσεφ αντιμετώπισε πρόβλημα εξαιτίας ενός «συνθετικού δηλητηρίου», αλλά τελικά επέζησε από απόπειρα δολοφονίας του.

Ο πρώην επικεφαλής της FSB θεωρείται ευρέως ως ο άνθρωπος στον οποίο ο Πούτιν παραδίδει την εξουσία όταν απουσιάζει για ιατρική περίθαλψη, και είναι επίσης βασικός αρχιτέκτονας του πολέμου στην Ουκρανία. Ο γιος του, ο Ντμίτρι, 44 ετών, είναι υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας και ορισμένοι ειδικοί τον προκρίνουν ως πιθανό διάδοχο του Πούτιν.

«Πρόσφατα, έγινε απόπειρα κατά της ζωής του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής ΟμοσπονδίαςΝικολάι Πατρούσεφ», ανέφερε το κανάλι στο Telegram, επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

«Οι πληροφορίες τόσο για την ίδια την απόπειρα δολοφονίας όσο και για την έρευνα σχετικά με αυτή την απόπειρα δολοφονίας τηρούνται με αυστηρή μυστικότητα. Είναι γνωστό ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ αισθάνθηκε αδιαθεσία το βράδυ μετά τη δουλειά, σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή του στο σπίτι. Η ασφάλεια λειτούργησε γρήγορα, καλώντας αμέσως μια ομάδα γιατρών σε αυτόν», έγραψε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε

«Αφού του παρασχέθηκε βοήθεια, ο Πετρούσεφ μεταφέρθηκε στο σπίτι του σε σταθερή κατάσταση. Τα αποτελέσματα της ανάλυσής του επιβεβαίωσαν ότι η τοξική ουσία ήταν συνθετικό δηλητήριο ».

Το ίδιο κανάλι υποστήριξε ότι ο Πετρούσεφ «σώθηκε χάρη στην έγκαιρη ιατρική φροντίδα και, πιθανώς, σε μια ανεπαρκώς υψηλή συγκέντρωση της δηλητηριώδους ουσίας που εισήλθε στο σώμα μέσω του δέρματος». Ο Πούτιν ενημερώθηκε για την υποτιθέμενη επίθεση μόνο «όταν η ζωή του Πατρούσεφ δεν κινδύνευε πλέον», υποστηρίχθηκε.

«Ποιος κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, ποια είναι τα κίνητρα και πώς κατέστη γενικά δυνατό να οργανωθεί μια πραγματικά ολοκληρωμένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός εκπροσώπου τόσο υψηλού επιπέδου εξουσίας, μένει να φανεί».

Το κανάλι έκανε λόγο για εσωκομματικές διαμάχες στον κύκλο του Πούτιν, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης ανακατανομής στις ελίτ».

«Γνωρίζοντας τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν ήταν σκηνοθετημένο. Με την πάροδο του χρόνου, θα δημοσιεύσουμε λεπτομερές υλικό για το θέμα αυτής της απόπειρας δολοφονίας, με μάλλον ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες». Το κανάλι δεν ανέφερε πότε έλαβε χώρα η υποτιθέμενη επίθεση.

Ο Πατρούσεφ εθεάθη στις 5 και 6 Ιουλίου στα ανατολικά εδάφη της Ρωσίας, αλλά έκτοτε δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως μέχρι που υποτίθεται ότι συμμετείχε σε τηλεοπτική βιντεοδιάσκεψη Ρώσων αξιωματούχων την Παρασκευή – αν και δεν εμφανίστηκε καθαρά.

Το ίδιο κανάλι είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι ο Πούτιν είνα άρρωστος και ετοιμάζεται να χρίσει διάδοχο, ο οποίος θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι ο γιος του Πατρούσεφ, Ντμίτρι.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση του ισχυρισμού περί δηλητηρίασης ή ότι ο Πούτιν προσβλέπει στον νεότερο Πατρούσεφ ως διάδοχό του.

Μια προηγούμενη ανάρτηση από το General SVR πρότεινε ότι ο Πατρούσεφ θα μπορούσε να συνεργαστεί στο μέλλον με την κόρη του Πούτιν, την Κατερίνα Τικόνοβα, 35 ετών, εν μέσω φημών ότι σύντομα θα εισέλθει στο κοινοβούλιο και θα της δοθεί ανώτερος ρόλος.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια