Πάνω από τους μισούς Έλληνες σκέφτονται να μειώσουν τη χρήση αυτοκινήτου λόγω ακριβής βενζίνης - OlaDeka

Πάνω από τους μισούς Έλληνες σκέφτονται να μειώσουν τη χρήση αυτοκινήτου λόγω ακριβής βενζίνης

Σε ποσοστό 68% οι Έλληνες οδηγοί δηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους

Τη χρήση του αυτοκινήτου δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, ενώ 1 στους 5 το έχει ήδη κάνει.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε καθημερινή χρήση αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από τη νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων φαίνεται πως μπορεί να διαφοροποιήσει τους επόμενους μήνες τις συνήθειες στη μετακίνηση των Ελλήνων οδηγών που έως σήμερα σε ποσοστό 68% δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 53% ενώ πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται η Πορτογαλία, με το 74% των οδηγών να μετακινείται σε καθημερινή βάση με αυτοκίνητο και η Κροατία με 70%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για όσους σκέφτονται να μειώσουν την χρήση του αυτοκινήτου, ο βασικός λόγος – σε ποσοστό 88%- είναι το κόστος των καυσίμων ενώ πολύ χαμηλότερα έρχεται η σωματική εξάσκηση με 24% , ακολουθεί η κλιματική αλλαγή / προστασία του περιβάλλοντος με 17% καθώς και η κυκλοφοριακή συμφόρηση με 16%.

Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης που δηλώνουν ότι θα υιοθετήσουν στην περίπτωση αυτή οι οδηγοί είναι η μετακίνηση με τα πόδια και η χρήση των μέσων μεταφοράς. Σε χαμηλότερο βαθμό έρχεται η πιθανή αντικατάσταση από εναλλακτικό μέσο μετακίνησης (π.χ ποδήλατο, σκούτερ, ηλεκτρικό πατίνι, ταξί).

Παρά το αυξημένο κόστος της βενζίνης, ωστόσο ένας στους τέσσερις Έλληνες οδηγούς δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τη χρήση αυτοκινήτου.

Οι λόγοι, σύμφωνα με την έρευνα είναι κυρίως ότι οι διαδρομές και οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν τους το επιτρέπουν ενώ αρκετοί θεωρούν πως είναι δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria